126 gripna efter försök att mörda Kabila - ny FN-rapport om sexuellt våld

På måndagen visade myndigheterna i Demokratiska republiken Kongo upp över 100 personer som har gripits för påstådd inblandning i den attack som genomfördes den 27 februari mot president Joseph Kabilas residens i huvudstaden Kinshasa. Den officiella siffran på gripna är nu 126, en dramatisk ökning jämfört med de 30 som ursprungligen greps, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det är fortfarande osäkert vad som hände den 27 februari. 19 personer, däribland åtta regeringssoldater, ska ha dödats när beväpnade män gick till attack mot Kabilas residens.
- Kinshasa blev offer för en väpnad attack utförd av omstörtande element från utlandet med stöd av några medbrottslingar här i Kinshasa, sade polisens talesman Lole Onyondo i ett uttalande.

Huruvida det var ett kuppförsök eller enbart ett försök att mörda presidenten är oklart. Enligt polisens uttalande ska också en militärbas, Kinshasa internationella flygplats och en radiostation har varit mål för attacken.

När de gripna visades upp för journalisterna på polishögkvarteret i Kinshasa tilläts inga frågor. Många av de gripna protesterade högljutt och sade att de var oskyldiga, rapporterar Reuters.
- Jag vet ingenting. Jag vet ingenting. Jag är ingen soldat, sade en man.
En annan man, som hade ett stort sår i benet, grät. Minst två kvinnor fanns bland de gripna.

2001 mördades dåvarande presidenten Laurent Kabila under oklara omständigheter och sonen Joseph Kabila efterträdde honom. Val ska hållas senare i år och Joseph Kabila har anklagats för att ha alltmer auktoritära drag.

Trots att Joseph Kabila och ett antal rebellgrupper slöt fred 2002 har oron fortsatt i östra Kongo. Kampen om mineraltillgångar är en viktig orsak. Den 9 september 2010 meddelade Kabila att gruvdrift i Norra och Södra Kivu-provinserna och Maniema hade förbjudits. Det var ett försök från regeringen i Kinshasa att ta kontroll över mineralutvinningen och beröva rebellgrupper inkomster från utvinning av tenn, coltan (som används i mobiler och datorer), wolfram och guld. I november greps sex personer i Norra Kivu för illegal gruvdrift. I februari greps åtta utlänningar från Frankrike, Nigeria och USA i Goma, misstänkta för att ha varit involverade i handel med 300 kilo guld. Även den konglesiska armén anklagas för att vara inblandade i illegal gruvdrift.

Enligt en ny rapport från Global Witness har dock förbudet mot gruvdriften inte medfört några förbättringar. Den kongolesiska regeringen har meddelat att förbudet mot gruvvdriften upphävs den 10 mars.

Den 3 mars publicerade FN rapporten ”Report of the Panel on Remedies and Reparations for Victims of Sexual Violence in the Democratic Republic of Congo to the High Commissioner for Human Rights”. Kyung-wha Kang, biträdande högkommissarie för mänskliga rättigheter, Elisabeth Rehn, tidigare finländsk utrikesminister och doktor Denis Mukwege, chef på Panzisjukhuset i Bukavu har samlat in vittnesmål från 61 offer för våldtäkter i östra Kongo. I rapporten skildras hur en del våldsutsatta kvinnor och flickor blivit gravida eller smittats med hiv vid övergreppen.

Den rwandiska rebellgruppen FDLR, som har verkat i östra Kongo sedan folkmordet i Rwanda 1994, utpekas som förövare av många sexuella övergrepp. En kvinna beskrev hur hon och hennes farbror fördes bort av FDLR år 2002. De bands fast vid träd och hon fick se farbrodern dö sedan kidnapparna hade skurit bort mannens genitalier. Kvinnan hölls bunden i två veckor och utsattes för upprepade våldtäkter som resulterade i att hon blev gravid.

Läs mer

Amnestys aktion 8 mars mot sexuellt våld i Demokratiska republiken Kongo

Mass rapes in Walikale: Still a need for protection and justice in eastern Congo
(Rapport 20 december 2010)

Amnesty Press om Kongo

Våldtäkt som överlevnadsstrategi i Kongo (1 mars)


Nio personer inom armén dömda för massvåldtäkterna i Fizi
(22 februari)

Callixte Mbarushimana utlämnad till ICC (26 januari)


Milisledare gripen för massvåldtäkterna i Luvungi
(6 oktober 2010)

Justitieministern lovar: Slut på straffriheten för sexuellt våld (24 september 2010)


FN bekräftar: Över 150 kvinnor våldtogs utan att FN-trupper kunde ingripa
(25 augusti 2010)

Åter till Kongo (ledare i Amnesty Press nr 3/2010)

Brittiska regeringen stäms för att ha underlåtit kolla handel med
”konfliktmineraler”
(27 juli 2010)

Brittiska regeringen stäms för att ha underlåtit kolla handel med
”konfliktmineraler”
(27 juli 2010)

Våldtäkt som vapen (26 september 2009 – Maria Stern medverkar i seminarium)


Reuters