Kenya vänder sig till Ban Ki-moon för att stoppa ICC-rättegång

På tisdagen träffade Kenyas vicepresident Kalonzo Musyoka FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon för att stoppa arbetet i ICC, internationella brottmålsdomstolen, med åtalen mot sex högt uppsatta kenyaner som anklagas för brott mot mänskligheten i samband med våldsamheterna efter valet 2007. Kenya har begärt att FN:s säkerhetsråd ska skjuta upp åtalet. På tisdagen inkallade ICC:s chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo de sex misstänkta kenyanerna till domstolen i Haag.

Chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo namngav den 15 december 2010 sex personer som han anser har gjort sig skyldiga till bland annat mord, tortyr och våldtäkter. Enligt Luis Moreno-Ocampo var våldsamheterna som bröt ut efter valet i december 2007 planerade från bägge sidor. Omkring 1 200 dödades och någonstans mellan 350 000 och 500 000 människor tvingades fly från sina hem. President Mwai Kibaki och hans rival Raila Odinga slöt så småningom fred och Odinga blev premiärminister i en nationell enhetsregering. Planerna på att inleda rättsprocesser i Kenya mot de ansvariga för våldet förhalades och till sist tog ICC upp frågan då Kenya är anslutet till domstolen genom att landet har ratificerat Romstadgan.

Luis Moreno-Ocampo har valt ut tre personer från den tidigare oppositionen för åtal; tidigare ministern för högre utbildning William Ruto, tidigare industriministern Henry Kosgey och radiochefen Joshua arap sang. Från presidentens läger handlar det om Kenyas finansminister Uhuru Kenyatta, son till landsfadern Jomo Kenyatta, förre polischefen Mohammed Hussein Ali och Francis Muthaura som bland annat var kabinettssekreterare.

När Luis Moreno-Ocampo presenterade namnen den 15 december sade han enligt BBC att han inte hade tillräckliga bevis för att väcka åtal mot president Mwai Kibaki och premiärminister Raila Odinga. Han sade att han hade valt de sex personerna för att de bar det högsta ansvaret men att det fanns ”många andra” som Kenya kan välja att åtala. Samtliga sex förnekade att de var skyldiga.

På tisdagen meddelade Luis Moreno-Ocampo att de sex personerna har inkallats till Haag den 7 april. Om de inte inställer sig frivilligt kan det bli aktuellt med att utfärda en arresteringsorder. Förhandlingen i Haag den 7 april syftar till att fastställa personernas inställning till anklagelserna och därefter ska domstolen besluta om en rättegång ska hållas.

I Kenya har ICC:s besked väckt häftiga reaktioner. I december beslöt parlamentet i december att uppmana president Mwai Kibaki att dra tillbaka landets ratifikation av Romstadgan. Kenya har också lämnat in en formell begäran till FN:s säkerhetsråd om att rådet ska använda sin möjlighet att skjuta upp ICC:s rättsprocess i ett år. Enligt Romstadgans artikel 16 har säkerhetsrådet en sådan möjlighet om det finns ett hot mot internationell fred och säkerhet.

Enligt sydafrikanska Mail&Guardian har USA, Storbritannien och Frankrike uttryckt skepsis mot Kenyas begäran att få uppskov. En diplomat, som ville vara anonym, sade att Kenyas vicepresident Kalonzo Musyoka fått klara besked om att västländerna inte stödjer landets försök att förhindra en rättegång i Haag. Sydafrikas FN-ambassadör Baso Sangqu sade dock till Mail&Guardian att det är rimligt att en begäran från en medlemsstat i alla fall behandlas av säkerhetsrådet.

  • Vilket beslut som sedan fattas av säkerhetsrådet är en sak för rådet, sade Baso Sangqu.

President Mwai Kibaki vill enligt Reuters att rättegångarna ska hållas i Kenya, vilket också har fått stöd av Afrikanska unionen. Raila Odinga anser istället att det är lämpligt att ICC genomför rättegångarna i Haag. Enligt Reuters vill många kenyaner att rättegångarna hålls i Haag.

Ulf B Andersson

9 mars 2011

Läs mer:

Amnesty om inkallelsen till ICC (9 mars)

Amnesty om parlamentsbeslutet att lämna ICC

Kenya: Denouncing the Rome Statute shall not have any effect on investigations currently under course (23 december 2010)

Svenska Amnestys ICC-grupp

ICC

Beslutet att inkalla de sex misstänkta (9 mars)

ICC:s beslut att låta åklagaren inleda förundersökning om Kenya

**Amnesty Press_

Afrikanska Unionen står bakom Kenya mot ICC (3 februari)

ICC ger klartecken - ”brott mot mänskligheten” efter valet 2007 ska utredas (1 april 2010)

När Kenya exploderade i våld (Nummer 1/2008)

Ulf B Andersson
Amnesty Press