Nya kinesiska terrorlagar kan riktas mot uigurer

Den kinesiska regimen överväger nu att införa en ny lagstiftning mot terrorism. Kritiker menar dock att lagarna kan komma att utnyttjas för att slå till mot uiguriska separatister i den oroliga muslimska regionen Xinjiang, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

De kinesiska ledarna hävdar att de våldsamma upplopp som blossat upp i den fattiga nordvästra regionen Xinjiang beror på organiserade terroristgrupper, och att landet står inför ett allvarligt hot från muslimska extremister i regionen.
Oberoende exil-uiguriska grupper menar dock att dessa anklagelser bara är en förevändning för den kinesiska regimen att stärka sitt grepp om regionen.

Förslagen på nya lagar mot terrorism, som just nu granskas av Kinas ledande politiker, ska enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua ”bana vägen för ytterligare tillslag mot terrorism” genom att tydligare definiera vad som ska klassas som ett terrorbrott och vilka grupper som faller under beteckningen terroristorganisationer.
Enligt lagförslaget ska landets säkerhetsdepartement upprätta nya listor över personer och organisationer som bedöms ha kopplingar till terrorism. Sådana listor har upprättats två gånger tidigare, år 2003 och 2008, och dessa listor hade då starkt fokus på den uiguriska självständighetsrörelsen.

År 2009 utbröt kravaller mellan uigurer och hankineser, som utgör majoriteten i Kina, i Xinjiang. 197 människor dödades, främst hankineser. Enligt uiguriska självständighetsgrupper var orsaken till dessa kravaller, samt andra etniska upplopp i regionen, att lokalbefolkningen – som tidigare var i klar majoritet i Xinjiang - känner sig allt mer berövade på sina medborgerliga rättigheter i takt med att många hankineser flyttat till regionen.

– Sedan terrordåden den 11 september 2001 har de kinesiska myndigheterna använt ”det globala kriget mot terrorismen” för att rättfärdiga sina brutala tillslag i Östturkestan, säger Alim Seytoff, ordförande för den uiguriska människorättsorganisationen UHRP.
Östturkestan är det namn uiguriska separatister använder för regionen. Mellan 1932-1934 samt 1944-1949 var Östturkestan självsändigt men införlivades i folkrepubliken Kina när Mao Zedong segrade i inbördeskriget.

  • Kina är alltid snabba med att dra slutsatsen att alla våldsamheter som inträffar i Östturkestan beror på terrordåd utförda av uigurer som tränats utomlands eller av uiguriska grupper, men det är alltid hopdiktat, säger Alim Seytoff till IPS.

Enligt Seytoff har de föreslagna nya terrorlagarna två syften – dels att rättfärdiga ett ännu hårdare förtryck av det uiguriska folket, men också att inför västvärlden visa att Kina är ett land som styrs i enlighet med gällande lagar.

En som dock välkomnar det nya lagförslaget är professor Li Wei, som studerar åtgärder mot terrorism vid Kinesiska institutet för aktuella internationella relationer i Peking.

  • Kina står liksom andra länder inför ett terrorhot. Lagförslaget utgör en grund för att kunna bekämpa terrorismen i enlighet med lagen, säger Li Wei till IPS.
    Han menar att mycket talar för att de nya lagarna kommer att antas. Enligt Li Wei är inte den nya lagen specifikt inriktad mot särskilda regioner utan mot terrorism i stort – oavsett var den kan tänkas finnas.
  • Kina bekämpar terrorattacker. Länder i väst anklagar Kina för att slå till mot aktivister under förevändningen att man bekämpar terrorism, men det stämmer inte, tillägger han.

Nyligen rapporterade den statligt kontrollerade nyhetssajten Tianshannet.com att fyra uiguriska män kommer att avrättas efter att ha blivit dömda för delaktighet i de senaste våldsamheterna mellan uigurer och hankineser i juli i år, då 32 människor dödades. Två andra män dömdes samtidigt till fängelse. Enligt nyhetssajten dömdes männen för att ha ”bildat och deltagit i en terroristorganisation, illegalt ha tillverkat sprängmedel, begått överlagda mord, mordbränder och flera andra liknande brott”.

Den 18 juli stormade en grupp uigurer en polisstation i staden Hotan. I slutet av samma månad attackerades människor med knivar och sprängmedel av uigurer i staden Kashgar. Båda händelserna ledde till dödsoffer.
Kinesiska myndigheter hävdade till en början att attackerna genomförts av organiserade terrorister, som fått träning i Pakistan eller något annat utländskt land.
Nyligen medgav dock myndigheternas taleskvinna Hou Hanmin i en intervju i Wall Street Journal att det inte fanns några tydliga bevis på kopplingar till terrorgrupper i Pakistan eller andra länder.
- Det rör sig om lokalbor, och vapnen de använde var hemmagjorda. Vi kan inte vara säkra på att det finns några kopplingar till utlandet, sade Hou Hanmin.

**April Sain-Ley-Berry_
IPS/Peking


IPS