Löften om fred och säkerhet inför valet möts med skepsis

Inför valet i Demokratiska republiken Kongo den 28 november lovar alla elva presidentkandidaterna att arbeta för fred och förbättrad säkerhet i landet – löften som tas emot med varierande skepsis av de kongolesiska väljarna, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

  • Vår ambition är att tillhandahålla 150 000 soldater och 200 000 poliser – välutbildad personal – med sikte på större stabilitet både vad gäller det nationella försvaret och den allmänna säkerheten, meddelade premiärminister Adolphe Muzito den 4 november i samband med att kampanjen för den sittande presidenten, Joseph Kabila, inleddes.

Adolphe Muzito anser att de reformer av armén, polisen och säkerhetstjänsten som inletts är steg i rätt riktning – bland annat med målet att kunna betala varje soldat och polis mer än motsvarande 670 kronor i månaden.
- Det tillsammans med en utsortering av olämpliga för uppdragen kommer att bidra till en stark armé och polismyndighet, sade premiärministern.

Muzito har dock inte klargjort vad president Kabila kommer att göra för att bekämpa det könsrelaterade våldet, om han blir omvald.

Vital Kamerhe, som utmanar Kabila i presidentvalet och som företräder oppositionspartiet Förenade nationella kongressen, UNC, har kommit med ett konkret förslag.

  • Om vi kommer till makten kommer vi att etablera en internationell domstol för att ställa förövare inför rätta för det könsrelaterade våldet.

Vital Kamerhe, tidigare allierad med Kabila, säger att en sådan domstol bestående av kompetenta och ickekorrupta domare, skulle verka för att avskaffa straffriheten.

  • De 150 000 soldater och 200 000 poliser som utlovas av Kabila är otillräckligt i ett land på 2 245 000 kvadratkilometer och med en befolkning på 63 miljoner invånare, säger Viviane Lengelo, ordförande i Nätverket för kvinnor inom handlingsplanen för integrerad utveckling i Kongo.

Men hon är positiv till inrättandet av en internationell domstol som kan hantera fall av könsrelaterat våld.

Politikernas löften verkar dock inte ha övertygat den skeptiska allmänheten.
Rose Muntupanza, lantbrukare i Bandundu i sydvästra Kongo kallar löftena för "propaganda".

  • I åratal har vi fått höra honungssöta ord, men utan att se några konkreta åtgärder, säger Muntupanza.
  • Att garantera säkerheten för alla medborgare i ett land så stort som Kongo är ingen lätt uppgift, säger Laurent Bwenia Muhenia, från Afrikanska förbundet för försvar av de mänskliga rättigheterna.

Inom den kongolesiska armén finns många dåligt utbildade soldater och många före detta medlemmar av väpnade grupper tillhör armén. Utbildning - och i vissa fall avskedanden av personer som är olämpliga för uppgifterna – kommer att bli en central uppgift för regeringen.

Samtidigt är den bristande säkerheten ett akut problem, särskilt i östra delen av landet. Armén, samt soldater som tillhör någon av landets otaliga rebellgrupper, har varit inblandade i många fall av misshandel, mord, våldtäkter och terror.

Enligt en rapport som publicerades år 2010 av landets departement för jämställdhets-, familje- och barnfrågor, har fler än sex miljoner människor drivits på flykt eller dödats i Kongo till följd av krigen som följt på varandra sedan 1996. Majoriteten av dessa är kvinnor och barn.

”Allt fler attacker mot civila har tvingat tiotusentals människor i de östra provinserna Norra och Södra Kivu att fly,” skriver Internationella röda korset på sin hemsida.

Enligt en ny studie gjord av Internationella röda korset har 76 procent av landets befolkning påverkats av den väpnade konflikten. Cirka 58 procent har tvingats att fly från sina hem, nära hälften har förlorat en nära anhörig och fler än en av fyra känner någon som utsatts för sexuellt våld.

I en undersökning gjord av amerikanska forskare, där 3 400 kvinnor i Kongo-Kinshasa medverkat, görs slutsatsen att mellan 1,7 och 1,8 miljoner kongolesiska kvinnor någon gång har utsatts för våldtäkt under sin livstid. Över 400 000 kvinnor uppges ha utsatts för våldtäkt under år 2007, året innan statistiken sammanställdes.

**Badylon Kawanda Bakiman_
Kikwit, Kongo/IPS

Läs mer om Kongo från Amnesty Press

Facklig international uppmanar ICC att ta itu med våldtäkterna i östra Kongo (21 juli)

Almedalen: Kina, Burma och FN:s arbete mot sexuellt våld i krig (11 juli)

Våldtäkt som överlevnadsstrategi i Kongo, Amnesty Press 1 mars 2011


126 gripna efter försök att mörda Kabila - ny FN-rapport om sexuellt våld
(8 mars)

Nio personer inom armén dömda för massvåldtäkterna i Fizi (22 februari)

Callixte Mbarushimana utlämnad till ICC (26 januari)


Bemba inför rätta i ICC: ”Jag är oskyldig”
(22 november 2010)


ICC slog till i Paris - Callixte Mbarushimana greps efter hemligt åtal (13 oktober 2010)

Milisledare gripen för massvåldtäkterna i Luvungi (6 oktober 2010)

Makt i olika former på bokmässan (26 september 2010)

Justitieministern lovar: Slut på straffriheten för sexuellt våld (24 september 2010)


Åter till Kongo (ledare i Amnesty Press nr 3/2010)


FN bekräftar: Över 150 kvinnor våldtogs utan att FN-trupper kunde ingripa
(25 augusti 2010)


IPS