Valet underkänns av presidentkandidater

Nedbrända vallokaler, dålig logistik och misstankar om fusk präglade valet i Demokratiska republiken Kongo i slutet av november. Tre av elva kandidater till presidentposten har i väntan på det officiella resultatet ogiltigförklarat valet. Samtidigt är både oppositionsledaren Etienne Tshisekedi och den sittande presidenten Joseph Kabila segervissa, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Mellan den 28 och 30 november hölls president- och parlamentsval i Kongo. Valet förlängdes på grund av oegentligheter och flera allvarliga incidenter som hindrade människor från att rösta.
Vid vallokalen ”Collège Saint Boniface” i Masina i utkanten av huvudstaden Kinshasa fick dussintals väljare vänta i timmar på att rösta den 30 november. Valmaterialet, inklusive röstsedlarna, fanns inte på plats förrän klockan 11 på förmiddagen.
– Jag uppfyllde min medborgerliga plikt och röstade vid 13-tiden i närvaron av nationella och internationella observatörer, så väl som representanter från olika politiska partier. Många andra människor gav upp, säger Junior Mvula, student vid universitetet i Kinshasa, till IPS.

I staden Kazambangwangwa, cirka elva mil från Kikwit i Bandundu-provinsen i sydvästra Kongo, levererades valmaterial till lokalerna först på kvällen den 28 november.
– Många väljare från kringliggande byar hade redan återvänt hem vid den tiden, säger Justin Kabasa, instruktör vid valkommissionen Ceni.

Françoise Kapita från staden Kikwit är en av dem som är upprörd över att hon inte kunde rösta den 28 november.
– Jag tog mig till en vallokal i stadens centrum men kunde inte hitta mitt namn i röstlängden. Men jag vet att jag varit inskriven vid Wayi-Wayi-lokalen, säger hon och visar sitt röstkort.
Många andra väljare beskriver liknande situationer. Valkommissionen Ceni gick i samband med valet ut med ett meddelande om att alla väljare som hade ett röstkort skulle tillåtas att rösta vid de vallokaler där de fanns registrerade - oavsett om deras namn fanns med i röstlängden eller inte.

I staden Kananga tände missnöjda väljare eld på vallokaler efter att det meddelats att det saknades valmaterial. I byn Lwandanda, 25 kilometer söder om Kananga, brändes röstsedlar och annat material från valkommissionen.

– Människor var upprörda på grund av förseningarna, säger Michel Tshiyoyo, journalist vid ett privat radio- och TV-bolag i Kananga.
Oroligheter präglade också Lubumbashi, landets näst största stad och huvudstad i Katanga och andra starka fästen för oppositionen till den sittande presidenten Joseph Kabila. Fyra personer dödades i Lubumbashi när väpnade grupper attackerade vallokaler.

– Tre poliser och en kvinnlig väljare sköts till döds. Folk tror att de som sköt var före detta soldater, säger Sylvie Manda Kabongo, lokal radiojournalist.

Några politiska partier, särskilt oppositionsledaren Etienne Tshisekedis Demokratiska unionen för sociala framsteg, UDPS, har varit starkt kritiska till hur valet har skötts. De har rapporterat om flera försök till valfusk, bland annat i Kananga där ifyllda röstsedlar upptäcktes redan innan valet.

Valkommissionens chef Daniel Ngoy Mulunda säger att de problem som funnits inte kommer att påverka det slutgiltiga resultatet.
– Vi har kunnat göra vårt jobb till 99,2 procent. Vi har tagit emot rapporter om problem vid endast 485 av de över 63 000 vallokalerna. Varje gång som vi har uppmärksammats på något problem har vi gjort om processen vid vallokalen i fråga.

Floribert Kiama vid kulturcentret Mwinda, en organisation i Kikwit, säger dock att valet hastades igenom.

  • Det hade varit bättre om valkommissionen hade skjutit upp valet, då hade det inte blivit en massa problem.

**Badylon Kawanda Bakiman_
IPS/Kikwit

Läs mer om Kongo från Amnesty Press

Minst en död vid sammanstötningar i Kinshasa - våldtäktsanklagad milisledare håller valmöte i Walikale (26 november)

”Alla karriärvägar ska vara stängda för våldtäktsmännen!” (22 november)

Löften om fred och säkerhet inför valet möts med skepsis (16 november)

Facklig international uppmanar ICC att ta itu med våldtäkterna i östra Kongo (21 juli)

Almedalen: Kina, Burma och FN:s arbete mot sexuellt våld i krig (11 juli)

126 gripna efter försök att mörda Kabila - ny FN-rapport om sexuellt våld (8 mars)

Våldtäkt som överlevnadsstrategi i Kongo (1 mars)


Nio personer inom armén dömda för massvåldtäkterna i Fizi
(22 februari)

Callixte Mbarushimana utlämnad till ICC (26 januari)

Milisledare gripen för massvåldtäkterna i Luvungi (6 oktober 2010)

Makt i olika former på bokmässan (26 september 2010)

Justitieministern lovar: Slut på straffriheten för sexuellt våld (24 september 2010)

FN bekräftar: Över 150 kvinnor våldtogs utan att FN-trupper kunde ingripa (25 augusti 2010)


Åter till Kongo (ledare i Amnesty Press nr 3/2010)

Brittiska regeringen stäms för att ha underlåtit kolla handel med
”konfliktmineraler”
(27 juli 2010)


IPS