Skottlossning i Kinshasa efter preliminärt valresultat - människor stannar inomhus i rädsla

Läget i Demokratiska republiken Kongo är fortsatt spänt efter presidentvalet för två veckor sedan. Rädsla för våldsamma demonstrationer präglar huvudstaden där även skottlossning och tårgasattacker förekommit, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

President- och parlamentsval hölls i Kongo mellan den 28 och 30 november. De preliminära valresultaten väntades den 6 december men offentliggjordes först tre dagar senare genom den kongolesiska valkommissionen Ceni.

Den sittande presidenten Joseph Kabila utropades till vinnare av valkommissionen med nära 49 procent av rösterna, medan en av motkandidaterna, Etienne Tshisekedi, uppgavs ha fått 32 procent av rösterna.
Sedan den 5 december har det varit oroligt i huvudstaden Kinshasa. Skolor, butiker och marknader har varit stängda i mer än en vecka och i hemmen börjar bristen på mat bli påtaglig.

I lördags framträdde Lambert Mende Omalanga, som är talesperson för regeringen, i nationell tv och manade till lugn. Han sa också att de som varit inblandade i våldsamheter kommer att ställas inför rätta.
Skottlossningarna har dock fortsatt i hela staden, särskilt i den flotta stadsdelen Macampagne, samt i Ngaliema och i Masina, ett tätbefolkat område där Tshisekedi har ett starkt stöd. I princip står allt i staden stilla eftersom människor håller sig inomhus.

Oppositionskandidaten Tshisekedi har förkastat valresultatet men sagt att han inte kommer att överklaga valresultatet till Högsta domstolen. Han har i stället utropat sig själv till president och säger sig ha fått 72 procent av rösterna i valet.
En annan av utmanarna, Vital Kamerhe, bestrider också valresultatet och påstår att valförrättare fyllt valurnor med ifyllda röstsedlar till förmån för Kabila redan innan valet. ”Ceni måste ge Tshisekedi segern som stulits av Kabila,” säger han.

  • Rädslan för katastrof växer. Och vi får inte veta allt om polisen och arméns agerande mot demonstranterna och anhängare till Tshisekedi, säger Thiery Tomatala, statstjänsteman boende i Kintambo, en folktät stadsdel i Kinshasa.
    Han berättar att två butiker i närområdet plundrats av civilklädda beväpnade män. En butik länsades på fredagkvällen i Kintambo och en annan på söndagmorgonen i området Bandamungwa. Fler incidenter har också rapporterats.

  • På lördagmorgonen runt halv nio stannade en jeep med tungt beväpnade poliser utanför mitt lager och plundrade det. Jag blev av med varor till ett värde av två miljoner kongolesiska franc (motsvarande 14 400 kronor), säger Yvonne Kinja, brödgrossist på Avenue de Libération, i Bandalungwa.

  • Ingen trafik tillåts på Avenue Libération, där ett av stadens fängelser ligger, samt militärbasen Kokolo, flera departement, och presidentens högkvarter. Gatan har helt tagits över av armén och tungt beväpnad polis, säger Addée Ngudi, som bor längs med avenyn.

En polis som vill vara anonym säger till IPS att de fått uppdraget att skydda strategiska platser i landet, inklusive fängelset i Kinshasa, militärbasen Kokolo och presidentens högkvarter. Enligt polistjänstemannen är polisens uppgift är att skingra folkmassor och mana till lugn.

  • Men hur kan vi fortsätta med vår vardag när polisen skapar rädsla bland folket? Närvaron av tungt beväpnad militär och polis och tårgasattacker och skottlossningar lugnar oss inte, säger Guy Mamboleo, anhängare till Tshisekedi som bor i Bandalungwa, inte långt ifrån fängelset i Kinshasa.

**Emmanuel Chaco_
IPS/Kinshasa

Läs mer om Kongo från Amnesty Press

Valet underkänns av presidentkandidater (5 december)

Minst en död vid sammanstötningar i Kinshasa - våldtäktsanklagad milisledare håller valmöte i Walikale (26 november)

”Alla karriärvägar ska vara stängda för våldtäktsmännen!” (22 november)


Löften om fred och säkerhet inför valet möts med skepsis
(16 november)

Facklig international uppmanar ICC att ta itu med våldtäkterna i östra Kongo (21 juli)

Almedalen: Kina, Burma och FN:s arbete mot sexuellt våld i krig (11 juli)

126 gripna efter försök att mörda Kabila - ny FN-rapport om sexuellt våld (8 mars)

Våldtäkt som överlevnadsstrategi i Kongo (1 mars)

Nio personer inom armén dömda för massvåldtäkterna i Fizi (22 februari)

Callixte Mbarushimana utlämnad till ICC (26 januari)

Milisledare gripen för massvåldtäkterna i Luvungi (6 oktober 2010)

Makt i olika former på bokmässan (26 september 2010)

Justitieministern lovar: Slut på straffriheten för sexuellt våld (24 september 2010)

FN bekräftar: Över 150 kvinnor våldtogs utan att FN-trupper kunde ingripa (25 augusti 2010)

Åter till Kongo (ledare i Amnesty Press nr 3/2010)

Brittiska regeringen stäms för att ha underlåtit kolla handel med
”konfliktmineraler”
(27 juli 2010)


IPS