Vitryssland går mot val – men inte demokrati

Den 23 september är det parlamentsval i Vitryssland. Väljarna kan lägga sina röster på ett nytt parlament – som fortfarande kommer att styras av regimen – eller välja att bojkotta valet, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Oppositionen är långt ifrån enad inför valet – vissa genomför valkampanjer, andra bojkottar valet medan ytterligare några planerar att dra sig ur strax innan valdagen. Alla oppositionella är dock överens om att valet är riggat.

Platserna i parlamentet kommer återigen att fördelas enligt president Aleksandr Lukasjenkos vilja, ”Europas sista diktator” som styrt landet sedan 1994. Parlamentet har precis som i andra diktaturer väldigt lite verkligt inflytande.
Valrörelsen inleddes den 22 augusti. Registreringsprocessen avslutades samma dag. Var fjärde utmanare har nekats rätten att kandidera.

Landets valkommission har registrerat de flesta oppositionskandidaterna men förbjudit de mest populära, på grund av påstådda ekonomiska oegentligheter och efter anklagelser om falska uppgifter när det gäller antalet anhängare.
- De som skulle ha en rimlig chans att vinna har nekats möjligheten att kandidera, säger analytikern Valerij Karbalevitj till IPS.

Bland dessa finns Aleksandr Milinkevitj, ledare för rörelsen "För frihet" och tidigare utmanare till Lukasjenko i presidentvalet, Anatol Liaukovitj, tidigare ledare för det socialdemokratiska partiet och Mikhail Pashkevitj från rörelsen ”Tala sanning”.

Några välkända dissidenter sitter fortfarande fängslade, bland annat Mikalaj Statkevitj som dömdes till sex års fängelse i december 2010 anklagad för att ha orsakat upplopp i samband med det riggade presidentvalet. Uppskattningsvis 20 000 demonstranter samlades på torget i huvudstaden Minsk på kvällen den 19 december 2010 sedan vallokalerna hade stängt och massiva tillslag mot oppositionen genomfördes.

En annan tidigare presidentkandidat, Ales Mikhalevitj, greps i samband med valet 2010 anklagad för att ha orsakat upplopp men släpptes efter två månader i fängelse. Han lämnade landet kort därefter och fick politisk asyl i Tjeckien. Han uppgav att han och andra politiska fångar utsatts för tortyr.

Mikhalevitj tror inte att oppositionen har någon chans att få några platser i parlamentet utan menar att valfusket är utbrett. Men han säger att en bojkott inte är ett bra alternativ.

  • Vi i oppositionen måste visa att våra kandidater är bättre än regimens. Lukasjenkoadministrationen har främst gamla tjänstemän och medlemmar från säkerhetstjänsten som kandidater.

Bland de nära 69 000 personer som har fått uppdraget att räkna rösterna tillhör mindre än 0,1 procent oppositionen – vilket är färre än i valet 2008. Det året fanns det 279 registrerade kandidater varav 70 regimkritiker, men ingen av dessa fick någon plats i parlamentet.

Oberoende opinionsundersökningar visar att presidenten har stöd av 25-35 procent av väljarna, främst på landsbygden och bland äldre. Men det betyder inte att resten av folket stödjer oppositionen eller bekämpar regimen.

  • Ingen av mina vänner planerar att gå och rösta. Inte för att vi bojkottar valet, vi bryr oss bara inte om politik. Det här valet kommer inte leda till någon förändring, säger 26-åriga Alexej, doktorand vid universitetet i Minsk.

  • Genom att förfölja vissa i oppositionen och ge andra en förmånlig behandling spelar Lukasjenko skickligt ut sina kritiker, säger Mikhalevitj.

Den senaste tiden har regimen gripit flera administratörer för sociala medier, framför allt de som förespråkar bojkott av valet. Den 30 augusti greps ytterligare fyra personer. En av dem hade publicerat ett inlägg på det sociala nätverket Vkontakte.ru som löd: ”Vi har fått nog av Lukasjenko”.
En av administratörerna, Pavel Jeutsichijeu, uppger att de utsatts för tortyr i syfte att avslöja lösenordet till det konton som de administrerar.

  • Jag torterades i en timme för att avslöja lösenordet. De slog mig i huvudet, bröstet och magen, berättade Pavel Jeutsichijeu.

Människorättsgruppen Vjasna rapporterade den 31 augusti att de oppositionella webbsajterna Charter97 och BelPartizan hade blockerats.

**Robert Stefanicki_
IPS/Warszawa


IPS