Med kameran som vapen

reportage | 2012-03-30

Att försvara sig mot militärt övervåld och stenkastande människor enbart utrustad med en kamera låter spontant inte som en jämn match. Det är det inte heller. Däremot har kameran har visat sig vara ett effektivt vapen för palestinier och israeler som vill uppmärksamma brott mot de mänskliga rättigheterna på de ockuperade områdena i Västbanken och Östra Jerusalem.

En israelisk soldat riktar sitt vapen mot en palestinsk man. Foto: Tom Pilston

_Med kameran som vapen_heter en utställning som den svenska organisationen Settler Watch visar på Södra Teatern i Stockholm. Utställningen bygger på videoupptagningar och stillbilder fotade av palestinier boende i de ockuperade områdena. På bilderna visas hur palestinier trakasseras och misshandlas av bosättare och militär. Det är den israeliska människorättsorganisationen B'Tselem som förser palestinierna med utrustningen. Torsdagen den 22 mars, samband med utställningens start, anordnade Settler Watch ett seminarium för att diskutera situationen på de ockuperade områdena.

Palestinska Salam Kanaan var 17 år när hon från ett fönster i sitt hem filmade hur israeliska soldater sköt en bakbunden palestinier i benet.

  • Jag blev så rädd att jag tappade kameran. Jag blev chockad och helt kall i kroppen, sade hon.

Naama Baumgarten-Sharon och Salam Kanaan tillsammans i Stockholm för att berätta om kameraprojektet. Foto: Jacob Bomgre__n

Hon filmade händelsen med sin brors kamera. Efteråt visste hon inte vad hon skulle göra med filmen men när hennes vänner uppmanat henne att sprida den vidare skickade hon den till B'Tselem som i gengäld såg till att Salam Kanaan fick en egen kamera. Israeliska Naama Baumgarten-Sharon, researcher på B'Tselem, deltog också på seminariet. Hon sa att om inte Salam filmat händelsen och skickat in den hade militärerna aldrig kunnat dömas för sina brott:

  • Salams film fungerade som bevismaterial i rättegången mot dem israeliska militärerna. Ingen dömdes till fängelse, utan blev bara avstängda från tjänst men hade vi inte haft filmen hade de gått helt fria_._ För palestiniers ord väger annars väldigt lätt i förhållande till en israelisk soldats ord.

Salam Kanaan filmade från ett fönster i sitt hem hur israeliska soldater sköt en bakbunden palestinier i benet.

Att skaffa bevismaterial är ett av B'Tselems mål med kameraprojektet då det bidrar till att det blir lättare att utkräva ansvar. Likaså att upplysa israeler om vad som försiggår på de ockuperade områdena och skapa en debatt.

Projektet startade då B'Tselem fick höra talas om en palestinsk familj på Västbanken som ständigt trakasserade av sina israeliska grannar. Familjen hade tvingats bygga höga stängsel kring sitt hus för att skydda sig mot stenkastning. Så B'Tselem skickade en videokamera till familjen.

Barn med kameror. Foto: B'Tselem

  • Redan på det andra bandet vi fick tillbaka, såg vi tydligt hur familjens liv begränsades av sina trakasserade grannar, berättade Naama Baumgarten-Sharon.

Filmen fick stort genomslag på internet och i israeliska medier.

En bosättarkvinna trakasserar en palestinsk familj som byggt galler kring sitt hem. Foto: Fida' Abu 'Ayesha

Salam Kanaan __som varit med om liknande händelser säger att:

  • Det är ett förtryck vi vant oss att leva med. Vi känner oss förföljda. De har byggts murar som begränsar vår rörelse och förstört min familjs odlingar.

Begreppet bosättare beskriver någon av de cirka 500 000 israeler som lever på andra sidan av den ”gröna linjen”, vapenstilleståndslinjen efter kriget 1967. Bosättarnas antal har ökat de senaste åren trots upprepade avtal där Israel lovat att inte utvidga ockupationen. När palestiniernas president Mahmoud Abbas lämnade en ansökan till FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon om att Palestina skulle erkännas som stat och väljas in som fullvärdig medlem i FN svarade Israel med att ge tillstånd till ytterligare 2 000 husbyggen på ockuperad mark.

Det har blivit allt dyrare att leva i Israel. Det senaste året har det förekommit omfattande demonstrationer för ”social rättvisa” och lägre levnadskostnader. Samtidigt finns ekonomiska fördelar med att flytta till något av de ockuperade områdena då den israeliska staten subventionerar boendet. Husen är billiga och kvalitén är hög. Lånevillkoren är bättre, inkomstskatten är sju procent lägre och skolan för de yngsta barnen är gratis.

Naama Baumgarten-Sharon menar att det därför inte behöver vara en medveten politisk handling att flytta till ockuperad mark utan säger att de flesta bosättarna är fredliga och att det bara är ett fåtal som är extrema:

  • Det är egentligen inte så överraskande att israeler väljer att bosätta på ockuperad mark. Många lockas av att skaffa sig stora fina hus och leva med lite extra pengar över. Det är bekvämt och statens uppmuntran gör att det känns legitimt att flytta dit.

Arafat Kanaan med kameran som vapen. Foto: Tom Pilston

Med kameran som vapen är gratis och visas i Södra Teaterns foajé fram till den 29 april.

Text: Jacob Bomgren

reportage | 2012-03-30