Sången som skakade Putin

Masha Gessens berättar i "Ord kan krossa betong" om Pussy Riot och det höga pris tre ryska kvinnor fick betala efter sin protest i Frälsarkatedralen i Moskva mot den ortodoxa kyrkans samarbete med Vladimir Putin. Hennes bok redogör i detalj för rättegången men berättar också på ett spännande sätt om den radikala kulturrörelse som fanns i Moskva och som drömde om att förändra samhället genom provokativa aktioner.

böcker | 2014-09-10
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2014
Ord kan krossa betong. Berättelsen om Pussy Riot

Ord kan krossa betong. Berättelsen om Pussy Riot Foto: Brombergs

Bok: »Ord kan krossa betong. Berättelsen om Pussy Riot«
Författare: Masha Gessen
Övers: Thomas Grundberg och Nille Lindgren
Förlag: Brombergs

Masha Gessen är en stridbar rysk-amerikansk journalist och författare, öppet lesbisk, som nu har lämnat Ryssland. I Ord kan krossa betong berättar hon om hur Nadezjda Tolokonnikova, Maria Aljochina och Jekaterina Samutsevitj från olika utgångspunkter hamnar i en ganska perifer proteströrelse mot den ryske ledaren Vladimir Putin.

Pussy Riot lyckades dock genom en protest i Frälsarkatedralen i Moskva i februari 2012 nå berömmelse över hela världen och fick stöd från organisationer som Amnesty International liksom otaliga kulturpersonligheter.
Den kortvariga ”konserten” i katedralen var en protest mot den ortodoxa kyrkans stöd till Putin och Nadezjda Tolokonnikova och Maria Aljochinas fick uppleva en hård tid i det ryska fängelsesystemet innan de benådades i december 2013.

Masha Gessen redogör noga för rättegångsproceduren, där de åtalade ser sig som arvtagare till Sovjettidens dissidenter medan rätten har samma uppgjorda roll som under diktaturen. Historien om Pussy Riot är också ett fascinerande tidsdokument över en period i rysk historia då demonstrationer mot Putins styre gav oppositionen ett visst hopp om förändring och protestaktioner genomfördes i en hippie/1968-anda. Konstgruppen Vojna provocerade genom performance-protester som offentliga samlag på biologiska museet i ”Ett knull till arvingen Björnungens ära” och ”Stormningen av vita huset” (projicering av enorm dödskalle på regeringsbyggnaden den 7 november 2008), fantasifulla projekt som fick föga politisk betydelse.

Nu är det krig i östra Ukraina, nationalismen blomstrar i Putins Ryssland, repressionen ökar och inga punkböner hörs i Frälsarkatedralen.
Ulf B Andersson

böcker | 2014-09-10
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2014