Ett lands blodiga historia och färgstarka kultur

böcker | 2005-10-06

Guatemala efter kriget - innan freden
Stefan Strömberg
Bäckströms förlag

”Guatemala är så vackert och så hemskt att den som inte berörs av detta land förmodligen inte berörs av någonting. Med vänster öga ser du färgerna, dräkterna, bergen och sjöarna. Med höger våldet, fattigdomen, orättvisorna och rasismen.”

Att författaren och journalisten Stefan Strömberg är fascinerad av och kunnig om det centralamerikanska landet söder om Mexiko, råder det inga tvivel om. Under de senaste sjutton åren har han gjort inte mindre än 24 resor till Latinamerika och sammanlagt har han tillbringat nästan fyra år där. Sina intryck, erfarenheter och tankar om Guatemala har han nu samlat i boken Guatemala efter kriget – innan freden, nyligen utgiven på Bäckströms förlag.

Författaren har under de senaste sjutton åren gjort 24 resor till Latinamerika. Foto från boken, taget av Stefan Strömberg.

Att läsa Guatemala efter kriget – innan freden är lite som att göra en långresa tillsammans med sin väl pålästa, vänliga och engagerade gymnasielärare. Med en blandning av berättarlust och pekpinnar guidar han på vägen, ibland övertydligt, men ofta intressant.

Sitt avstamp i boken tar Stefan Strömberg i guatemalanen Carlos Perez Mejías livsöde. Han bor i byn San Miguel och försörjer sin familj genom de tillfälliga arbeten som finns, bland annat som säsongsarbetare på kaffeplantager. Han är en ”Svensson” i Guatemala.

Författaren använder Carlos som en referens för att kolla av den demokratiska och ekonomiska utvecklingen i landet sedan de först lärde känna varandra 1994. Det är en ganska dyster bild som målas upp. Carlos liv består till största delen av hårt slit och trots långa perioder borta på kaffeplantagen som han så starkt ogillar, går familjens ekonomiska utveckling inte framåt. Det lilla som han lyckas få ihop räcker till att överleva, inte mycket mer.

För en utomstående verkar det antagligen som att det hänt mer i Guatemala under det senaste decenniet, än vad som märks i den vanliga medborgarens vardag. När författaren träffade Carlos första gången var det i slutskedet av kriget. Livet i hans hemby var en isolerad tillvaro och de senaste tio åren har fredsavtalet hunnits undertecknas och globaliseringen har kommit till byn i form av utländska företag. Men, för Carlos har tillvaron alltså stått i stort sett stilla.

Guatemala efter kriget – innan freden är en mycket ambitiös bok. Stefan Strömberg försöker ge en så pass heltäckande bild av Guatemala som möjligt. Han pendlar mellan att dela med sig av sina egna iakttagelser i form av reseberättelser och historiska genomgångar, beskrivningar av den politiska situationen och ger även sina egna analyser och recept på lösningar av olika problem.

Änka med sitt barn i byn San Miguel. Foto från boken, taget av Stefan Strömberg.

Guatemala är ett land av stora kontraster och en våldsam historia. Den väpnade konflikt som pågick i 36 år är en av de grymmaste i Latinamerikas historia. Drygt 200 000 människor mördades och ursprungsbefolkningen drabbades på synnerligen brutala sätt. Sviterna efter kriget lever än idag vidare i form av en utbredd våldskultur och outredda brott mot mänskligheten.

Det är också ett land rikt på kultur och ett populärt turistmål för många. Stefan Strömberg har varit där på plats under pågående konflikt, mött flyktingarna i Mexiko, hört militärhelikoptrarna och sedan återvänt och återvänt igen. Att han har sett utvecklingen på plats, det är det som definitivt utgör bokens styrka. Det är det som gör att man har stort utbyte av att läsa den, speciellt om man är på väg till den delen av världen.

Lisa Hanson, praktikant Amnesty Press och media

böcker | 2005-10-06