Den viktiga trovärdigheten

Trovärdighet är temat för ledaren i Amnesty Press nummer 1/2016.

ledare | 2016-02-24
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2016

Nyheten om att den rysk-tyska flickan Lisa, 13, hade rövats bort i Berlin och hållits som sexslav i 30 timmar för att gruppvåldtas av ”araber” medan tysk polis mörkade händelsen blev en stor nyhet i Ryssland och landets utrikesminister Sergej Lavrov var upprörd över den fruktansvärda händelsen.

”Bevis” sades finnas i en video på Facebook där en förövare skröt om vad som hade hänt. Även efter att tysk polis förklarat att historien inte var sann och att Lisa hade sovit över hos en kompis fortsatte ryska medier att berätta om den påstådda gruppvåldtäkten.

I en tid då vilken lögn som helst kan få blixtsnabb spridning och ”snackisar på sociala medier” tolkas som sanningar medan propaganda har större möjligheter än någonsin tidigare att nå en global publik så måste organisationer som Amnesty International vara extremt noga med både trovärdighet och opartiskhet. Det är detta som gör att Amnestys rapporter och krav får tyngd och kan påverka.

Amnestys uppgift är att motverka och påtala grova människorättskränkningar oavsett vilka som är skyldiga eller även om motiven kan verka välmotiverade.

Undantagstillståndet i Frankrike infördes efter attackerna i Paris den 13 november 2015 då 130 personer dödades. Den 4 februari kom Amnesty med en rapport som varnade för att husrannsakningar och husarrest används ”på ett diskriminerande sätt och att de särskilt riktas mot muslimer, ofta baserat på deras tro och religiösa utövning snarare än på några konkreta bevis på kriminellt beteende”.

Efter al-Qaidas attacker mot USA den 11 september 2001 inledde USA kriget mot terrorismen där tortyr blev tillåtet att använda. Den 5 februari offentliggjorde Pentagon 198 bilder där fångar misshandlats på amerikanska anläggningar i Irak och Afghanistan.

Enligt Pentagon kom bilderna från brottsutredningar där totalt 65 USA-anställda ska ha dömts. Samtidigt är många andra bilder hemligstämplade. Amnesty påpekade att dessa övergrepp inte berodde på några få rötägg utan att tortyren var sanktionerad och beordrad från högsta politiska och militära nivå och krävde att de ansvariga ställs inför rätta.

När det ryska försvarsdepartementet den 23 december 2015 hävdade att Amnesty är ”selektivt” i sin kritik och att Amnestyrapporten om hundratals civila dödsoffer i Rysslands flygkrig i Syrien var ”totalt falsk” kunde Amnesty hänvisa till sin omfattande dokumentation och att möjliga krigsförbrytelser kritiseras oavsett vilken sida som begår dem.

Ulf B Andersson

Läs mer om ”Gruppvåldtäkten på Lisa” på hemsidan Glasnost (Kalle Kniivilä)

ledare | 2016-02-24
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2016