En fin dag för en hängning

ledare | 2005-09-30
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2005

»Det är en fin dag för att bärga hö. En fin dag för fiske. En fin dag för att bara slöa i solen. Om ni känner så – och jag sörjer över att behöva säga att miljoner av er gör det – så är det en fin dag för en hängning.«

Den 13 juli 1955 inledde William Connor sin spalt i den brittiska tidningen Daily Mirror med dessa rader. Connors kolumn fortsatte: »Om ni läser detta klockan nio på morgonen, kommer – om inget mirakel sker – ni och jag och varje man och kvinna i detta land med ett huvud som kan tänka och ett hjärta som kan känna, med fullt ansvar, utplåna denna kvinna.«

Connors text för drygt 50 år sedan räknas till en av presshistoriens mest briljanta kolumner. Daily Mirror, en brittisk tabloid som aldrig skyggat för att vara kontroversiell, drev en kampanj mot dödsstraffet. Trots hårt motstånd avskaffades till sist dödsstraffet och Ruth Ellis, som hade skjutit ihjäl sin älskare, blev den sista kvinnan som avrättades denna julidag 1955. I dag är dödsstraffet historia i nästan hela Europa. Risken att det ska återinföras måste betraktas som försumbar.

Den bödel som hängde Ruth Ellis, Albert Pierrepoint, tjänstgjorde mellan 1932 och 1956 och hängde 433 män och 17 kvinnor under sin yrkeskarriär. Bland dessa fanns Englands mest berömde landsförrädare, Lord Haw-Haw som under kriget lånade sig till Hitlers propaganda, och Timothy Evans som avrättades 1950 sedan han dömts för ett mord han aldrig hade begått. Nu ska Pierrepoints liv bli film, The Last Hangman, med Timothy Spall i huvudrollen. I sin självbiografi, som kom 1974, drog Pierrepoint slutsatsen att »avrättningar inte löser någonting«. Han menade att det handlar om en föråldrad kvarleva, »en primitiv önskan att ta hämnd«.

För Amnesty är motståndet mot dödsstraffet kompromisslöst. Oavsett brottets karaktär kan aldrig dödsstraff försvaras. Den 10 oktober kommer Amnesty tillsammans med 37 andra organisationer i World Coalition Against the Death Penalty att uppmärksamma världsdagen mot dödsstraffet. I länder som USA, Kina, Uzbekistan, Saudiarabien och Kina fortsätter myndigheterna att verkställa avrättningar i stor skala. I Irak verkställdes den 1 september de första avrättningarna sedan Saddam Husseins fall. En del av de dödsdömda är oskyldiga till de brott de har anklagats för, andra döms i tvivelaktiga rättegångar utan tillgång till försvarare eller möjlighet att överklaga.

Det kommer att ta lång tid innan de sista bödlarna i världen får söka sig nya arbeten. 1955 verkade det osannolikt att Storbritannien skulle avskaffa dödsstraffet men 1964 var sista gången någon avrättades och den 10 december 1999 avskaffades dödsstraffet definitivt.

Ulf B Andersson

Fotnot: Citaten från Connors kolumn är hämtade från den utmärkta understreckare om William Connor som Magdalena Nordenson skrev i Svenska Dagbladet den 13 juli 2005.

ledare | 2005-09-30
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2005