Rädslan för islamister

Läst & Sett | 2012-11-27

»Triangeldrama i Egypten: Militärstyre, islamism eller demokrati?«
Per Gahrton
Leopard förlag

I februari 2011 tvingade omfattande demonstrationer bort Egyptens dåvarande president Hosni Mubarak från makten. De demokratiska val som följde ledde till stora framgångar för Muslimska brödraskapet. Vad kommer det att innebära? Det undrar Per Gahrton i Triangeldrama i Egypten: Militärstyre, islamism eller demokrati?

I boken ger han en bakgrund till upproret i Egypten. Gahrton menar att det var en kombination av fattigdom och politiskt förtryck som under intryck av den arabiska våren exploderade på Tahrirtorget under våren 2011. Det var ”digitalungdomen” som bar upp revolutionen men islamisterna som drog det längsta strået efter Mubaraks regim fallit. I ”viss mån” har de kidnappat revolutionen medger Gahrton men menar att rädslan för islamisterna är överdriven. Muslimska brödraskapet är pragmatiker som förespråkar en sorts ”folkhemsislamism” och Egypten är trots allt på väg mot demokrati.

Det är svårt att inte ha respekt för Per Gahrtons erfarenhet av och kunskap om Mellanöstern. Men det är inte alltid enkelt att hänga med i resonemangen. Han ser förtryck av kvinnor som ett hinder för en demokratisk utveckling i landet men kopplar inte riktigt ihop diskrimineringen med islamisternas växande inflytande. Frågan är om han har samma förståelse för reaktionära rörelser även i andra delar av världen?

Gahrton erkänner att han tidigare haft fel när det gäller utvecklingen i Egypten. Först trodde han på en demokratisering under Mubaraks ledning och år 2010 avskrev han möjligheten till en revolution. Nu hoppas han på en demokratisk utveckling med Muslimska brödraskapet vid makten. Vi kan bara hoppas att han får rätt. Det är tredje gången gillt, som man säger.

Christoffer Dahlin

Läst & Sett | 2012-11-27