Kina: Familj försvunnen i Xinjiang

Fatta Pennan | 2021-02-16
Även publicerad i AmnestyPress #1/2021

Weilina Muhatai och hennes två söner, Muheyati Haliyoula and Parisati Haliyoula, är försvunna sedan augusti 2020. De är etniska kazaker som bor i provinsen Xinjiang i nordvästra Kina. Ytterligare en son lever i Kazakstan.

Det förmodade fängslandet tros ha samband med aktivism från Haliyoula Tuerxun, maken och fadern som uppges ha avlidit i fångenskap i december 2020. Han ska i en hemlig rättegång ha dömts till 20 års fängelse.

Skriv till:

Director Gao Qi
Director of Ili Kazakh Autonomous Prefecture Public Security Bureau
398 Nanhuan Lu, Yining Shi 835000
Ili Kazakh Autonomous Prefecture
Xinjiang Uyghur Autonomous Region
Kina

Fax: +852 8037588

E-post : webmaster@xjyl.gov.cn
OBS! Vi beklagar att e-postadressen i tidningen har ett fel. Rätt ändelse ska vara .cn

Dear Director Gao:

I am writing to express my concern for ethnic Kazakh Weilina Muhatai and her two sons, Muheyati Haliyoula and Parisati Haliyoula, who all went missing in August 2020. Despite attempts by family members overseas to make contact, there has been no communication with them for more than six months.
I therefore call on you to:
Release Weilina Muhatai, Muheyati Haliyoula and Parisati Haliyoula unless there is sufficient, credible and admissible evidence that they committed an internationally recognized offence. Pending their release, disclose the whereabouts of them.

Yours sincerely,

Sammanfattning av brevet på svenska

Jag vill uttrycka min oro för kazakerna Weilina Muhatai och hennes två söner; Muheyati Haliyoula och Parisati Haliyoula. De är försvunna sedan i augusti 2020. Trots försök från familjemedlemmar utomlands att få kontakt så har det inte varit någon kommunikation i över sex månader.
Därför uppmanar jag er:
att frige Weilina Muhatai, Muheyati Haliyoula och Parisati Haliyoula om det inte finns trovärdiga och godtagbara bevis att de har begått ett internationellt erkänt brott. I väntan på deras frigivning avslöja var de befinner sig.

UA: 4/21

Datum: Kontakta Amnesty Press om du tänker skriva efter 21 mars 2021 (OBS! Fel datum i tidningen).

Fatta Pennan | 2021-02-16
Även publicerad i AmnestyPress #1/2021