Förenade Arabemiraten: Samvetsfånges hälsa har försämrats

Fatta Pennan | 2020-03-05
Även publicerad i AmnestyPress #1/2020

Ahmed Mansoor är en välkänd människorättsförsvarare i Förenade Arabemiraten som Amnesty länge samarbetat med. Han greps 20 mars 2017 och dömdes senare till tio års fängelse. Efter att ha misshandlats av vakter i september 2019 inledde han för andra gången en hungerstrejk. Både hans fysiska och psykiska hälsa har nu försämrats.

Skriv till
Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan
Crown Prince of Abu Dhabi
Crown Prince Court
King Abdullah Bin Abdulaziz
Al Saud Street,
P.O. Box 124
Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten
Fax: +971 2 668 6622

Your Excellency,
According to information recently obtained by Amnesty International, the psychological and physical conditions of human rights defender and prisoner of conscience Ahmed Mansoor have deteriorated to the point that he is no longer able to walk unattended. On 7 September 2019, after prison guards beat him, Ahmed Mansoor began a hunger strike to protest his prison conditions.
He has been held in solitary confinement since the beginning of his detention on 20 March 2017.

Amnesty International believes that Ahmed Mansoor’s trial was unfair as he has been convicted and sentenced solely for peacefully exercising his rights to freedom of expression and association.

I urge you to quash Ahmed Mansoor’s conviction and release him immediately and unconditionally. I also call on the UAE authorities to grant independent international monitors access to Ahmed Mansoor in prison.
Yours sincerely,

Sammanfattning av brevet på svenska

Enligt information Amnesty International nyligen har fått så har samvetsfången Ahmed Mansoors fysiska och psykiska hälsa försämrats så att han inte längre kan gå utan hjälp. Den 7 september 2019 inledde Ahmed Mansoor en hungerstrejk efter att ha misshandlats av fängelsevakter.
Han har suttit isolerad sedan han greps 20 mars 2017.

Amnesty International anser att rättegången mot Ahmed Mansoor var orättvis då han åtalades och dömdes enbart för att han fredligt hade använt sin yttrandefrihet och mötesfrihet. Jag uppmanar er att ogilla domen mot Ahmed Mansoor och frige honom omedelbart och villkorslöst. Jag uppmanar också myndigheterna i Förenade Arabemiraten att ge internationella observatörer möjlighet att besöka Ahmed Mansoor i fängelset.

Fotnot: En något kortare version av texten finns i nummer 1/2010.

UA: 47/19

Fatta Pennan | 2020-03-05
Även publicerad i AmnestyPress #1/2020