Saudiarabien: Dödsdom mot islamisk präst

Fatta Pennan | 2014-11-19
Även publicerad i AmnestyPress #4/2014

Den framstående shiamuslimske prästen Sheikh Nimr Baqir al-Nimr dömdes den 15 oktober till döden av en domstol i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Han greps den 8 juli 2012 och skottskadades då av säkerhetsstyrkorna. Anklagelserna mot honom härstammar från intervjuer och framträdanden vid religiösa ceremonier. Amnesty har undersökt texterna från dessa tillfällen och har inte funnit att Nimr al-Nimr har uppviglat till våld vilket myndigheterna har hävdat.

Rättegången kännetecknades av en rad brister. Den åtalade fick stundtals inte ens tillgång till papper och penna för att kunna bemöta anklagelser och advokaten underrättades inte om vissa viktiga rättegångsdagar och statskontrollerade medier drev en smutskastningskampanj mot den åtalade. Nimr al-Nimr har också förvägrats vård för sina skottskador.

I samband med den arabiska våren 2011 förekom protester i östra Saudiarabien där shiamuslimer anser sig vara utsatta för diskriminering. Myndigheterna slog ner protesterna hårdhänt och minst 20 personer dödades medan hundratals personer har gripits.

Skriv till
King and Prime Minister
King Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud
The Custodian of the two Holy Mosques
Office of His Majesty the King
Royal Court, Riyadh
Saudiarabien
Fax: +966 11 403 3125 (det kan vara svårt att komma fram)

Your Majesty,
May I take this opportunity to express my grave concerns for Sheikh Nimr Baqir al-Nimr who has been sentenced to death on vague charges and after a deeply flawed trial.

I call on Your Majesty to quash his conviction and death sentence and release him immediately in relation to these charges. Moreover, I urge that he be provided with urgently needed medical treatment, without delay.

In closing, I urge Your Majesty to establish immediately an official moratorium on all executions with a view to abolishing the death penalty in Saudi Arabia.

Respectfully yours,

Sammanfattning av vädjandebrevet på svenska

Ers majestät,
Jag vill uttrycka min starka oro för Sheikh Nimr Baqir al-Nimr som är dömts till döden efter vaga anklagelser och efter en mycket bristfällig rättegång. Jag uppmanar Ers majestät att upphäva domen och dödsstraffet och att omedelbart frige honom när det gäller dessa åtalspunkter. Vidare, ber jag er att se till att Sheikh Nimr Baqir al-Nimr omedelbart ges erforderlig medicinsk vård.
Till sist vill jag uppmana Ers majestät att omedelbart utlysa ett officiellt moratorium för alla avrättningar med målet att avskaffa dödsstraffet i Saudiarabien.
Högaktningsfullt

Datum: Kontakta Amnesty Press om du tänker skriva efter 15 december.(ap@amnesty.se)

Fatta Pennan | 2014-11-19
Även publicerad i AmnestyPress #4/2014