Yazidiska Sacharovpristagare: ”Det finns ingen framtid i Irak om vi inte får skydd”

Fasorna som årets Sacharovpristagare, Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar, har gått igenom är svåra att föreställa sig. De har sett sina föräldrar och syskon dödas och själva har de sålts som sexslavar av IS. Den 13 december tog de unga yazidiska kvinnorna emot Sacharovpriset i Europaparlamentet i Strasbourg för sin kamp för yazidiernas rättigheter.

reportage | 2016-12-19
Av: Vera Häggblom
Nadia Murad förlorade sex av sina bröder och sin mamma under massakern i Kocho. Idag har hon vigt sitt liv till kampen för yazidiernas rättigheter.

Nadia Murad förlorade sex av sina bröder och sin mamma under massakern i Kocho. Idag har hon vigt sitt liv till kampen för yazidiernas rättigheter. Foto: © European Union 2016 - Source: EP

– Om omvärlden inte förmår skydda oss på vår mark, inbjuder jag Europa att öppna sina dörrar och ge skydd till en halv miljon yazidier från Irak genom en organiserad massmigration, säger Nadia Murad inför Europaparlamentets fullsatta plenisal.

Det var i augusti 2014 som Islamiska staten, IS, attackerade byn Kocho i distriktet Sinjar i norra Irak. Alla män avrättades, liksom äldre kvinnor som inte ansågs ha något sexuellt värde för IS-krigarna. Bland dessa fanns Nadia Murads mamma.

– Daesh (IS) dödade min mamma, som trodde på själva essensen av mänskligheten, tillsammans med 86 andra yazidiska kvinnor, säger Nadia Murad under prisceremonin i Strasbourg.

De yngre kvinnorna och barnen kidnappades av IS och fördes till Mosul, miljonstaden som IS hade intagit i juni 2014 och där utropat sitt kalifat.

– Vi visste inte vart vi skulle eller vad som skulle hända med oss, samtidigt som vi inombords hörde skotten som dödade våra män. Redan på bussarna började de ta på oss och sade att de skulle sälja oss som sexslavar. Det var ett av de svåraste ögonblicken, säger Nadia Murad, som utsattes för fruktansvärda övergrepp av IS-männen.

Lamiya Aji Bashar var bara 15 år då IS kom till Kocho. Hon såldes fem gånger till olika män, och beskriver hur en av dem tvingade henne att tillverka självmordsvästar. En annan av hennes ”ägare”, en irakisk läkare, drog sig inte för att våldta flickor så unga som nio-tio år.

Det var tillsammans med en av sina närmaste vänner samt en nioårig flicka, som Lamiya, efter 20 månader i IS fångenskap, gav sig iväg på ännu ett flyktförsök. Under flykten klev Lamiyas vän på en landmina som exploderade. Vännen och den lilla flickan dödades. Själv skadades Lamiya svårt och förlorade nästan synen.

 Lamiya Aji Bashar skadades svårt av en landmina under flykten från IS, och blev blind på ena ögat.

Lamiya Aji Bashar skadades svårt av en landmina under flykten från IS, och blev blind på ena ögat. Foto: © European Union 2016 - Source: EP

– Det sista jag hörde var flickornas dödsskrik, det är det värsta jag någonsin hört, säger Lamiya Aji Bashar.

Att berätta om sina fasansfulla upplevelser och att gång på gång tvingas återuppleva det helvete de tvingades leva i är inte lätt för de unga kvinnorna. Även om de håller sina tal med samlade röster och svarar på journalisternas frågor utan att darra på rösten, visar deras ansiktsuttryck att de har sett mer än någon människa ska behöva se. Trots smärtan har de valt att höja sina röster, inte minst för de över 3 000 yazidiska kvinnor och barn som fortfarande befinner sig i IS våld.

– Jag kan inte tänka på mig själv nu, för jag tror att jag lyckades fly för att kunna vara en röst åt offren. Priset jag har fått idag har gett mig ännu mer kraft att fortsätta. Därför har jag bestämt mig för att vara en röst för de som ingen röst har, säger Lamiya Aji Bashar.

 I samband med utdelningen av Sacharovpriset återförenades Lamiya Aji Bashar med sin lillebror, som hon varit skild ifrån under 18 månader. På bilden även Nadia Murad och Europaparlamentets talman Martin Schulz.

I samband med utdelningen av Sacharovpriset återförenades Lamiya Aji Bashar med sin lillebror, som hon varit skild ifrån under 18 månader. På bilden även Nadia Murad och Europaparlamentets talman Martin Schulz. Foto: © European Union 2016 - Source: EP

Det har nu gått över två år sedan IS attackerade Sinjar, och trots att IS har drivits ut ur stora delar av området är det få yazidier som har återvänt. Förstörelsen i området är stor och människorättsorganisationen Human Rights Watch kritiserar Kurdistans regionala regering (KRG) för att ha infört oproportionerligt stora restriktioner på in- och utförsel av förnödenheter, vilket försvårar yazidiernas återvändande.

Förutom det instabila säkerhetsläget i regionen är ytterligare en viktig anledning till att så få yazidier har återvänt misstron som många i folkgruppen känner mot sina före detta sunniarabiska grannar.

– Vår by har haft arabiska grannar under hundratals år. Men då IS kom var de första som attackerade oss våra grannar, de dödade våra män och förslavade våra kvinnor. Därför förlorade vi tilliten till alla parter i vårt land, då de inte behandlar oss som medborgare, de ser oss faktiskt inte ens som människor, säger Lamiya Aji Bashar.

Efter allt som har hänt ert folk, ser ni någon framtid för yazidierna i Irak?

– Det finns ingen framtid i Irak om vi inte får skydd. Världen måste göra något, annars kommer ingen att stanna kvar. Det internationella samfundet bör etablera särskilda skyddszoner för religiösa minoriteter i landet, svarar Nadia Murad på Amnesty Press fråga.

Sacharovpristagarna Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar fick stående ovationer under prisutdelningen i Europaparlamentets plenisal i Strasbourg.

Sacharovpristagarna Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar fick stående ovationer under prisutdelningen i Europaparlamentets plenisal i Strasbourg. Foto: © European Union 2016 - Source: EP

Pristagarna understryker också att IS måste ställas inför rätta för vad de har gjort, och de kämpar för att det som hänt den yazidiska befolkningen ska erkännas som folkmord. Europaparlamentet antog i februari en resolution om att det som hänt yazidierna ska klassas som folkmord, och i juni konstaterade FN:s utredningskommission för Syrien samma sak.

Europaparlamentets talman, Martin Schulz, säger att parlamentet stödjer Murads och Aji Bashars uppmaning till FN:s säkerhetsråd att hänvisa situationen till ICC, Internationella brottmålsdomstolen:

– Europa har ett särskilt ansvar. Efter Förintelsen fördömde vi och sade: Aldrig mer. Aldrig mer innebär inte bara att minnas det förgångna, det är även en plikt att i nutiden och framtiden skydda förföljda folk.

– Inga förövare har ännu ställts till svars för brotten mot yazidierna. Internationella brottmålsdomstolen måste utreda brotten som begåtts av Daesh, säger Martin Schulz.

Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar får Sacharovpriset 2016 för sin kamp för yazidiernas rättigheter och för kvinnor som utsatts för sexuellt slaveri av Islamiska staten.

Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar får Sacharovpriset 2016 för sin kamp för yazidiernas rättigheter och för kvinnor som utsatts för sexuellt slaveri av Islamiska staten. Foto: © European Union 2016 - Source: EP

Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar lever idag i Tyskland, men deras tankar är ständigt hos alla de yazider som tvingades på flykt efter massakern i Sinjar, liksom hos de som fortfarande hålls förslavade av IS. Nadia Murad reser världen över för att kämpa för yazidiernas rättigheter.

– Vi kommer inte att ha något liv så länge Daesh existerar. Jag vet att de fortfarande är ute efter oss och försöker utrota oss. Det är det som ger mig styrkan att fortsätta, säger Nadia Murad.

Text: Vera Häggblom
[email protected]

Fakta/Sacharovpriset

  • Sacharovpriset för tankefrihet instiftades 1988 och är uppkallat efter den sovjetiske fysikern och dissidenten Andrej Sacharov.

  • Priset delas ut av Europaparlamentet till personer eller organisationer som har gjort stora insatser i kampen för mänskliga rättigheter och demokrati.

  • Tidigare pristagare är bland annat Raif Badawi (2015), Nelson Mandela (1988) och Memorial (2009).

Läs mer

Nadia Murad berättar sin historia inför FN:s säkerhetsråd i december 2015

Läs mer från Amnesty Press

Efter Mosul – nya konflikter? (Nummer 4/2016)

Två år efter IS attack mot yazidierna – Amnesty Press besöker Sinjar (2 augusti 2016)

BOKMÄSSAN 2015: ”Vi har skapat ett Frankensteins monster” (27 september 2015)

Förtvivlan, hat och hopp i irakiska Kurdistan (31 december 2014)

På flykt undan IS (nummer 3/2014)

reportage | 2016-12-19
Av: Vera Häggblom