MR-DAGARNA2016: Visselblåsaren Anders Kompass om utfrysningen från FN

Visselblåsaren Anders Kompass, tidigare chef för fältarbetet på FN:s kontor för mänskliga rättigheter, berättar för en fullsatt sal på Malmö Live om när han 2014 fick en rapport angående FN-soldaters sexuella övergrepp av barn i Centralafrikanska republiken. Han slog larm om övergreppen och konsekvensen blev att han blev avstängd från jobbet och belagd med munkavle.

reportage | 2016-11-19
Av: Moa Skimutis
 Anders Kompass blev avstängd från sitt jobb på FN.

Anders Kompass blev avstängd från sitt jobb på FN. Foto: Åsa Wallin

– Jag känner en stor smärta för de här pojkarna som blev utsatta för våldtäkt. Vad har de för förtroende för FN idag? Har de tappat det har vi tappat allt, säger Anders Kompass.

Det är en stor publik på flera hundra personer som har kommit för att lyssna och då och då går det ett hummande i publiken när Anders Kompass talar. Han citerar flera gånger Dag Hammarskjöld, FN:s tidigare generalsekreterare som dog under oklara omständigheter under Kongokonflikten 1961, och det är symboliskt att Malmö Live ligger på Dag Hammarskjölds torg 4.

– Jag tänker på vikten av att vara en god vän och Dag Hammarskjöld har sagt: ”Hur är man en god vän? Man påtalar brister.”

Och publiken hummar. När Anders Kompass får frågan av samtalsledaren och artisten Kayo Shekoni vilka råd han har att ge till dem som upptäcker oegentligheter svarar han:

– Svårast är nog att fatta sitt beslut! Jag såg mig aldrig själv som någon visselblåsare, utan jag hade inget annat val. Jag gav franska FN-delegationen den information som behövdes för att agera skyndsamt i syfte att skydda de utsatta barnen och identifiera de ansvariga soldaterna och garantera att övergreppen upphörde.

Flyktingar i Bangui, huvudstad i Centralafrikanska republiken.

Flyktingar i Bangui, huvudstad i Centralafrikanska republiken. Foto: SSgt Ryan Crane/Wikipedia

Övergreppen ägde rum i ett av världens fattigaste länder; Centralafrikanska republiken. En politisk kris i landet hade under år 2014 eskalerat till en konflikt med etniska/religiösa förtecken och tusentals personer dödades medan hundratusentals människor flydde. Civilbefolkningen utsattes för en våg av terror och våld från väpnade grupper. FN:s uppdrag var att skydda civilbefolkningen och skapa stabilitet i landet.

– Svaret från Frankrike kom omedelbart, berättar Anders Kompass. Polisutredare skickades till huvudstaden Bangui och de misstänkta franska soldaterna identifierades och togs hem. Och övergreppen mot de utsatta barnen upphörde.

Han kände att han hade gjort sitt jobb och uppfyllt sina skyldigheter. Men intet anande han vad som skulle framkomma i en oberoende extern utredning 17 månader senare.

– Det visade sig att chefen för FN:s fredsmission i Centralafrikanska republiken medvetet hade ignorerat rapporterna om övergreppen. FN:s barnfond Unicef hade inte följt upp situationen för de utsatta barnen och min egen kollega, chefen för mänskliga rättigheter för FN-missionen, hade beslutat att inte göra någonting för att inte riskera ett tillbakadragande av de franska trupperna.

– Att rubba det franska militära stödet betydde alltså mer än att de 8- 9- 10- och 11-åriga hemlösa och hungriga barn blev utsatta för sexuella övergrepp. Dessutom av soldater som hade ett mandat från FN:s säkerhetsråd för att ge skydd till utsatta barn, kvinnor och rädda människor, säger Anders Kompass.

Minusca, FN:s mission i Centralafrikanska republiken, har fått hård kritik. Här är en FN-patrull i huvudstaden Bangui den 12 november 2016.

Minusca, FN:s mission i Centralafrikanska republiken, har fått hård kritik. Här är en FN-patrull i huvudstaden Bangui den 12 november 2016. Foto: UN Photo/ Herve Serefio

Nio månader efter att han gett information till de franska myndigheterna så beordrade hans egen chef, Zeid Ra'ad al-Hussein som är FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, i april 2015 att Anders Kompass skulle avstängas från arbetet i väntan på en intern utredning.

– Enligt honom hade jag brutit mot FN:s rutiner och borde bli avskedad. Men jag vägrade och blev olagligen avstängd från mitt arbete, offentligt anklagad och förtalad av diplomater, regeringsföreträdare och kollegor. Men trots detta jobbade jag vidare, berättar han.

Han blev till sist rentvådd och friad av den externa oberoende utredningen i december 2015. Det var tack vara en massa modiga människor, berättar han:

– Det var journalister som tog sig tid att undersöka på egen hand istället för att citera vad FN sade till dem, det var kollegor som riskerade sina egna jobb för att läcka hur jag blivit behandlad av de enskilda FN-cheferna och det var människorättsaktivister, släkt och familj och mina trogna hundar.

Amnesty Press får en pratstund med Anders Kompass efter hans tal och han berättar att han själv började med att starta en liten Amnestygrupp i Uppsala som ung.

– Jag vill säga tack till alla medlemmar. Det handlar om att göra det lilla i det stora och jag har stor respekt för frivilligt arbete. Men det får inte bli en profession, utan ska vara en passion.

Jag frågar honom om han känner sig bitter efter att FN:s ledning valt att frysa ut honom. Han svarar nej på den frågan.

– Jag känner mig mest ledsen och lite arg stundom. Bitter får man aldrig känna sig när man jobbar för mänskliga rättigheter.

Anders Kompass drog stor publik på MR-dagarna i Malmö. Här med några ur publiken efter sitt framträdande.

Anders Kompass drog stor publik på MR-dagarna i Malmö. Här med några ur publiken efter sitt framträdande. Foto: Åsa Wallin

Medan intervjun pågår passerar en ström av människor förbi honom. En kvinna vill ta en ”selfie” för att hennes dotter är ett stor fan av Anders Kompass mod. En ung kille stannar till och frågar ut honom vilka andra han tycker är visselblåsare.

Vad tycker du om Snowden, frågar killen.
– Han är en hjälte, svarar Anders Kompass.
Och vad säger du om Julian Paul Assange?
– Han är ingen visselblåsare, blir svaret.

Anders Kompass har precis börjat jobba på UD där han bland annat ska jobba med Sveriges relation till Latinamerika.

Saranda Banista och Hadil Khader är några av många volontärer som har gjort praktik via Malmö stad. De uppskattade Anders Kompass föreläsning och är stolta över att jobba i ett sammanhang med mänskliga rättigheter. I framtiden vill Hadil Khader gärna arbeta med kvinnofrågor i arabvärlden.

Saranda Banista och Hadil Khader är några av många volontärer som har gjort praktik via Malmö stad. De uppskattade Anders Kompass föreläsning och är stolta över att jobba i ett sammanhang med mänskliga rättigheter. I framtiden vill Hadil Khader gärna arbeta med kvinnofrågor i arabvärlden. Foto: Åsa Wallin

Att tala för en stor publik är Anders Kompass inte van vid i Sverige.
– När jag arbetade i Colombia, Guatemala och Mexiko höll jag ofta tal för stora samlingar studenter. Men detta är nytt för mig här i Sverige.

Orden från Anders Kompass som lever kvar i reportern när publiken lämnat den stora salen är:

”På frågan om jag skulle göra det igen så skulle jag svara: Ja! Just därför att jag trots allt lidande och smärta kan se i mina ögon det svårfångade: SINNESFRID. Något som jag inte skulle se om jag visste att barn våldtagits och förnedrats på grund av min likgiltighet och brist på mod.”

Text: Moa Skimutis
[email protected]
Foto: Åsa Wallin
[email protected]

Nytt för i år är seminarium på språken dari, persiska, somaliska och romani chib. Besöksantalet under MR-dagarna. har totalt varit kring 3 000.

Nytt för i år är seminarium på språken dari, persiska, somaliska och romani chib. Besöksantalet under MR-dagarna. har totalt varit kring 3 000. Foto: Åsa Wallin

Läs mer om MR-dagarna

Amnesty Press på MR-dagarna

MR-DAGARNA2016: Den ifrågasätta asylrätten – ”Det handlar om människor” (19 november)

MR-DAGARNA2016: Regeringen lovar satsa på MR – men är det något nytt i strategin? (18 november)

MR-DAGARNA2016: I skuggan av Trump – ”Demokratin kan inte tas för given” (17 november)

Lyssna också på Anders Kompass i Söndagsintervjun i P1

reportage | 2016-11-19
Av: Moa Skimutis