PYD samlade till kongress i Bryssel – söker internationellt erkännande för kampen mot IS

Det styrande partiet i Rojava, PYD, har under parollen ”Från ett fritt Rojava mot ett demokratiskt Syrien” nyligen hållit sin åttonde europeiska partikongress i Belgiens huvudstad Bryssel. Amnesty Press var på plats och träffade PYD:s ledare Saleh Muslim.

reportage | 2016-10-15
Av: Petter Svensson
Saleh Muslim.

Saleh Muslim. Foto: Petter Svensson

Omkring 600 partimedlemmar och 150 inbjudna gäster från 13 europeiska länder var på plats i slutet av september för att visa sitt stöd för PYD (Den Demokratiska Unionen) och den kurdiska kampen i Syrien.

Inom PYD menar man att en ”revolution” har ägt rum då man under kriget har lyckats upprätta ett eget självstyre med tillhörande institutioner i Rojava, beläget i ”västra Kurdistan” ( norra Syrien). Det ska vara en inkluderande, sekulär samhällsmodell med plats för olika etniciteter (kurder, araber, syrianer och assyrier). Den bygger på demokratisk federalism, en form av gräsrotsdemokrati med lokalt självbestämmande, där kvinnor har framträdande roller. Det rör sig alltså om ett progressivt och vänsterorienterat projekt - en stor utmaning mot bakgrund av att regionen präglas av starkt konservativa strömningar.

Lars Ohly, tidigare partiledare för Vänsterpartiet.

Lars Ohly, tidigare partiledare för Vänsterpartiet. Foto: Petter Svensson

De inbjudna gästerna, som exempelvis den tidigare vänsterpartiledaren Lars Ohly och den miljöpartistiske riksdagsledamoten Valter Mutt, hyllade förbehållslöst den pågående utvecklingen i Rojava.

– Vi har lyckats bibehålla demokrati och mänskliga värden under den pågående konflikten och vi tror att denna modell kan implementeras även på andra håll i Syrien och i regionen, säger Saleh Muslim i en intervju med Amnesty Press.

Han leder PYD tillsammans med Asiya Abdyullah och kännetecknas av en frodig mustasch och en varm, resonerande framtoning som gjort honom till en mycket populär partiledare.

De inbjudna gästerna uttryckte alla sin beundran och solidaritet för YPG och YPJ (PYD:s militära grenar) och den framgångsrika kampen mot Islamiska staten, IS, inte minst genom segern i Kobane i början av 2015 då IS drevs ut ur staden efter ett halvår av strider.

I februari 2016 befriade YPG också, som en del av den USA-understödda koalitionen SDF, IS-fästet Al-Shaddadi. Och i augusti drevs IS ut ur Manbij nära gränsen till Turkiet av SDF. SDF har bildats för att förena kurdiska YPF/YPJ med arabiska och kristna grupper och har fått flygstöd av USA. USA, Storbritannien och Frankrike har också skickat specialstyrkor för att bistå SDF.

Media Kindi från Qamashli tillsammans med en vän.

Media Kindi från Qamashli tillsammans med en vän. Foto: Petter Svensson

Samtidigt fortsätter striderna med många dödade och sårade som följd. I slutet av juli dödades omkring 50 personer i Qamishli, som ligger nära den turkiska gränsen, efter att en lastbil hade exploderat. IS tog omedelbart på sig dådet. Även om Rojava har varit relativt förskonat jämfört med andra delar av Syrien är kriget ständigt närvarande.

– Jag kom till Belgien för tre år sedan. Här lever jag i trygghet men jag oroar mig ständigt för mina bröder och föräldrar som är kvar i Qamishli, säger Media Kindi, en av deltagarna på kongressen.

Den syriska regimens historiska förtryck av den kurdiska befolkningen har de senaste åren, av strategiska skäl, förbytts till en betydligt mjukare linje. Syriens president Bashar al-Assad påstod i en tv-intervju 2015 att han har överlämnat vapen till YPG, och PYD beskylls av vissa oppositionella syriska grupperingar för att samarbeta under täcket med president Assad och för att man i praktiken har bistått regimen under de pågående flyganfallen över Aleppo.

Östra Aleppo kontrolleras sedan år 2012 av rebellgrupper och sedan USA och Rysslands vapenvila bröt samman i slutet av september har intensiva ryska och syriska flyganfall, med många civila dödsoffer som följd, riktats mot östra Aleppo. Hårda strider har också utkämpats mellan den syriska armén och dess allierade och rebellgrupper som domineras av Jabhat Fatah al-Sham (tidigare Nusrafronten), som den 28 juli meddelade att de bytte namn och lämnade al-Qaida och islamistgruppen Ahrar al-Sham. Ryssland försökte i våras få FN att terroriststämpla Ahrar al-Sham och Jaish al-Islam men det blockerades av USA, Storbritannien och Frankrike.

Martyrer som stupat i kriget mot IS.

Martyrer som stupat i kriget mot IS. Foto: Petter Svensson

– Vi har inget samarbete med den syriska regimen. Vi stödjer varken regimen eller olika jihadist-grupperingar som är kopplade till externa aktörer som vill skaffa ökat inflytande i regionen. Vi och regimen har aldrig varit vänner men Rojava är en del av Syrien och man måste göra en åtskillnad mellan statliga institutioner och regimen som sådan, säger Saleh Muslim.

– Att vi skulle hjälpa regimen i de pågående striderna är ett missförstånd och bygger på propaganda, säger Shiyar Ali, PYD:s företrädare för Skandinavien. Vi är kritiska till Rysslands och regimens bombningar i Aleppo, det skulle vara omänskligt att inte vara det. Regimen försöker splittra det syriska folket genom att skicka signal om att kurderna är med regimen, vilket är en lögn,

Ryssland, den syriska regimens främste bundsförvant i kriget tillsammans med Iran och libanesiska Hizbollah, betraktar PYD som en potentiell allierad gentemot oppositionsgrupper som Ahrar al-Sham och Jabhat Fatah al-Sham, vilka kontrollerar provinsen Idlib.

Partiledarna Asiya Abdyullah och Saleh Muslim med PKK-ledaren Abdullah Öcalan på bild i bakgrunden.

Partiledarna Asiya Abdyullah och Saleh Muslim med PKK-ledaren Abdullah Öcalan på bild i bakgrunden. Foto: Petter Svensson

Att bibehålla en god relation med PYD är också ett sätt för Ryssland att irritera Turkiet, vars relationer alltjämt är frostiga efter att Turkiet sköt ner ett ryskt stridsplan i november 2015. Relationerna har dock tinats upp något under sensommaren då Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har mötts.

Rysslands inblandning i konflikten drivs uteslutande av geopolitiska egenintressen och varken PYD eller någon annan part hyser några illusioner om att Putin annars skulle visa kurderna någon särskild omsorg.

– Men det är ingen hemlighet att Rysslands inträde i kriget har varit fruktsamt för oss. Vi har inte systematiskt koordinerat militära angrepp med Ryssland men det har möjligen skett vid några enstaka tillfällen i Afrin-området, säger Saleh Muslim, som nyligen har varit på besök i Moskva.

USA ser PYD och dess väpnade grenar som taktiskt allierade med bevisad kompetens att bekämpa IS, medan Turkiet betraktar dem som en terroristgrupp som är intimt kopplad till PKK, Kurdistans arbetarparti. Sedan vapenvilan mellan den turkiska staten och PKK bröts i juli 2015 har kriget återvänt till sydöstra Turkiet och situationen beskrivs som värre än under 1990-talet.

Från amerikanskt håll betonar man gärna att det handlar om separata grupperingar då PKK är uppsatta på USA:s terrorlista. Att det finns ett nära ideologiskt släktskap mellan partierna är emellertid inget som PYD döljer – en stor bild på PKK-ledaren Abdullah Öcalan på scenväggen under PYD:s kongress undanröjer alla eventuella frågetecken härom.

Ann-Margarethe Livh (V) är borgarråd i Stockholm.

Ann-Margarethe Livh (V) är borgarråd i Stockholm. Foto: Petter Svensson

Erdoğan och Turkiet betraktas som PYD:s stora fiende. De retoriska utspelen mot Erdoğan mottogs av störst bifall av publiken under kongressen. Vänsterpartisten Ann-Margarethe Livh, bostads- och demokratiborgarråd i Stockholms kommun, mottog rungande applåder efter att ha krävt att Erdoğan ställs inför rätta för krigsförbrytelser och att Öcalan släpps från turkiskt fängelse. PKK-ledaren Abdullah Öcalan fördes år 1999 bort från Kenya och dömdes i Turkiet till livstids fängelse.

Flera av talarna kritiserade också EU:s avtal med Turkiet i syfte att minska tillströmningen av flyktingar till Europa.

– Erdoğan stödjer syriska islamister och är ansvarig för att många IS-soldater har kunnat komma in i Syrien för att bekämpa oss. Vi lider fortfarande av turkisk arrogans. Turkiets inmarsch i Syrien i augusti är resultat av en uråldrig ”kurdofobi” och fruktan för att de ska förlora sina möjligheter att bygga upp ett nytt osmanskt rike i Syrien, menar Saleh Muslim.

Att den turkiska regimen ses som en fiende är naturligt av såväl historiska som strategiska skäl, då det främst är den turkiska regimen som står i vägen för PYD:s planer att öppna en korridor mellan Afrin och Kobane inom Rojavas gränser. Denna ambition prioriteras framför ett försök att befria Raqqa, huvudstad för IS, vilket är USA:s främsta målsättning.

– Vi vill befria områden där IS fortfarande befinner sig i vårt närområde och vi vill ha ett internationellt erkännande innan vi går mot Raqqa. Ambitionen är att gå från ett militärt till ett politiskt samarbete, förklarar Shiyar Ali.

Tidigare under sommaren utbröt strider mellan regimtrogna styrkor och YPG i staden al-Hasakah som ligger i östra delen av Rojava. För några veckor sedan flygbombade den syriska regimen kurder i Sheikh Maqsoud i utkanten av Aleppo, en av sällsynta attacker riktade mot kurder från regimens sida sedan kriget startade. PYD menar att det rör sig om en samordnad aktion tillsammans med Turkiet och Iran, och att syftet är att förhindra PYD:s planer på att ytterligare utvidga sitt territorium.

Vilket i sin tur sammanhänger med Turkiets strävan att etablera en 48 kilometer ldjup och 95 kilometer bred ”Safe zone” i norra Syrien, då man till varje pris vill undvika ett turkiskt självstyre längs den turkisk-syriska gränsen.

– Dessa regimer vill inte ha någon demokrati där folket får bestämma. Det handlar också om kurdfrågan. Varje gång kurder vill spela en viktig roll är Turkiet, Iran och Syrien alltid överens. De har ett gemensamt intresse i detta, fastslår Shiyar Ali.

PYD samlade till europeisk kongress i Bryssel.

PYD samlade till europeisk kongress i Bryssel. Foto: Petter Svensson

Många av de entusiastiska talarna från europeiska partier har aldrig har satt sin fot i Rojava, vilket inte hindrar flera av dem att måla upp en närmast paradisisk bild av det krigshärjade området. Saleh Muslim understryker dock krigets påverkan och övriga problem som har gjort att omkring 200 000 -300 000 människor har lämnat Rojava.

– Varje person som lämnar Rojava är en stor förlust för oss. Det finns över en halv miljon internflyktingar i området, stor fattigdom och begränsade resurser. Det är ett eftersatt område då staten under lång tid har struntat i att investera där. Det finns också ett embargo som står i vägen för oss, hjälp via Turkiet tillåts inte i dagsläget. Många av de skadade får inte nödvändig medicinsk behandling. Det internationella samfundet måste göra sitt yttersta för att lyfta blockaden, betonar Saleh Muslim.

Petter Svensson
[email protected]

Läs mer från Amnesty Press
Krigets återkomst (nummer 3/2016)

BOKMÄSSAN2016: Patrick Cockburn: ”Kriget i Syrien göder sig självt” (3 oktober 2016)

BOKMÄSSAN2016: ”Tiden har stannat i Syrien” (24 september 2016)

Två år efter IS attack mot yazidierna – Amnesty Press besöker Sinjar (2 augusti 2016)

ÅRSMÖTET I UMEÅ: Joakim Medin om varför journalister måste vara på plats (14 maj 2015)

Förtvivlan, hat och hopp i irakiska Kurdistan (31 december 2014)

Kobane – en symbol för frihet (nummer 4/2014)

På flykt undan IS (nummer 3/2014)

Läs också

Syria: Alarm over reports of high civilian death toll from US-led airstrikes on Manbij (Amnesty International 19 juli 2016)

Läs mer om rapporten ” ‘Torture was my punishment’: Abductions, torture and summary killings under armed group rule in Aleppo and Idleb, Syria” (Amnesty International 5 juli 2016)

Syria: US ally’s razing of villages amounts to war crimes (Amnesty International 13 oktober 2015)

Syria: Arbitrary detentions and blatantly unfair trials mar PYD fight against terrorism (Amnesty International 7 september 2015)

PYD responds to Human Rights Watch report (Peace in Kurdistan 3 juli 2014)

Syria: Abuses in Kurdish-run Enclaves.Arbitrary Arrests, Unfair Trials; Use of Child Soldiers (Human Rights Watch 18 juni 2014)

reportage | 2016-10-15
Av: Petter Svensson