STOCKHOLM PRIDE 2015: Maltas nya lag hyllas av transrörelsen

Är Europa är redo för transrevolutionen? Ja, det tror Ruth Baldacchino från Malta. I våras jublade landets trans- och intersexrörelse när parlamentet antog Europas mest progressiva könstillhörighetslag.

reportage | 2015-07-29
Av: Charlie Olofsson
 Kulturhuset och Stadsteatern i Stockholm är denna vecka förvandlat till Pridehouse.

Kulturhuset och Stadsteatern i Stockholm är denna vecka förvandlat till Pridehouse. Foto: Charlie Olofsson

Stockholm Pride har slagit upp portarna för årets festival och vid Sergels torg vajar regnbågsflaggor. Under veckan bjuds festivalbesökarna på ett späckat seminarieprogram i Pride House. Ruth Baldacchino är i Stockholm för att berätta om framgångarna för trans- och intersexrörelsen på Malta.

– Jag är i extas, säger hen om lagen som antogs av parlamentet den 1 april i år.

Med den nya lagen går det att få sin könsidentitet korrigerad i alla identitetshandlingar och dokument genom en ansökan till Maltas motsvarighet till Skatteverket. En liknande lag har införts i Danmark och är på väg att införas i Irland men i många andra europeiska länder krävs fortfarande en psykiatrisk utredning och diagnos för att få korrigera juridiskt kön. Många länder kräver dessutom sterilisering och i vissa länder saknas lagstiftning på området.

Maltas nya lag betonar också rätten till kroppslig integritet för intersexpersoner. Läkare förbjuds att göra ingrepp på barn som föds med oklart kön innan barnet kan ge sitt medgivande.

Ruth Baldacchino är generalsekreterare på ILGA World och leder intersex-arbetet på organisationen Astraea Foundation.

– Jag är i extas, säger Ruth Baldacchino om den nya lag som antogs av parlamentet i Malta 1 april.

– Jag är i extas, säger Ruth Baldacchino om den nya lag som antogs av parlamentet i Malta 1 april. Foto: Charlie Olofsson

Amnesty Press fick en kort intervju efter panelsamtalet Är Europa redo för transrevolutionen? Ett 80-tal personer kom för att lyssna till seminariet, arrangerat av Feministiskt initiativ, där en enig panel beskrev Maltas lagstiftning som föredömlig.
– Vi kan i stort sett göra copy-paste till Sverige, sade Maria Sundin på RFSL.

Internationellt har Maltas lag mött stor förvåning. Tillsammans med Polen och Irland brukar det katolska landet betraktas som en av EU:s mest konservativa medlemmar. Ruth Baldacchino ser att någonting håller på att förändras, och det går snabbt:
– Kyrkan har haft starkt inflytande, men det håller på att minska. I grunden är vi nog inte så konservativa ändå.

Katolska kyrkan är på väg att tappa inflytande i Malta, anser Ruth Baldacchino. Sankt Johns-katedralen i Maltas huvudstad Valletta är en turistattraktion.

Katolska kyrkan är på väg att tappa inflytande i Malta, anser Ruth Baldacchino. Sankt Johns-katedralen i Maltas huvudstad Valletta är en turistattraktion. Foto: Hajotthu/CC BY-SA 3.0

År 2011 hölls en folkomröstning där Maltas befolkning röstade för att avskaffa förbudet mot skilsmässor. Det var en viktig milstolpe enligt Ruth Baldacchino:
– Resultatet blev ett stort nederlag för kyrkan och de har fortfarande inte repat sig.

Trots den progressiva lagen återstår mycket arbete för Maltas trans- och intersexrörelse. Lagen ska implementeras och landets transvård behöver utvecklas. I dagsläget finns bara två juridiska kön men förhoppningen är att en tredje kategori ska införas nästa år.

– Att förändra lagstiftning är viktigt, men vi måste också fortsätta att att jobba med människors inställning. Det tar längre tid, säger Ruth Baldacchino, som även framhåller behovet av att arbeta brett med mänskliga rättigheter på Malta.
– Vi kan inte nöja oss med framstegen på hbtq-området. Det finns till exempel stora brister vad gäller kvinnors och migranters rättigheter.

Charlie Olofsson
[email protected]

Här finns programmet för Stockholm Pride

Amnesty på Stockholm Pride

Läs mer

Maltas inspiring gender recognition law (Human Rights Watch 1 april)

Transpersoner kränks i många av EU:s länder (Aftonbladet debatt 29 juli 2015)

Läs mer om transfrågor från Amnesty Press

Irland får ny lag för könstillhörighet – hyllas som föregångsland (29 juli)

EUROPRIDE: Riga – inte vilket Pride som helst (18 juni 2015)

Rätten till sin egen kropp (26 november 2014)

ILGA höll världskonferens i Stockholm – 450 deltagare diskuterade kampen för hbt-rättigheter (23 december 2012)

Turkiska hbtq-aktivister på Pride (3 augusti 2011)

Regnbåge över Malmö: Debatter, parad och konferens om transpersoners rättigheter (6 oktober 2010)

”Jag är ingen diagnos – jag är en människa” (3 augusti 2010)

Transfrågor diskuteras på Amnestykonferens (1 augusti 2008)

Läs också mer från Amnesty International
Colombia: Two trans women killed and another injured (9 juli 2015)

Turkey: sterilization as a prerequisite to access gender reassignment surgeries contravenes the European Convention of Human Rights (13 april 2015)

7 Things You Need To Know About Transgender Rights (And Changing Your Legal Gender) (10 december 2014)

Europe: The state decides who I am: Lack of legal gender recognition for transgender people in Europe (Rapport 4 februari 2014)

reportage | 2015-07-29
Av: Charlie Olofsson