Rätten till sin egen kropp

Norska transpersoner måste genomgå sterilisering för att få sin könsidentitet erkänd juridiskt. John Jeanette Solstad Remø bestämde sig för att ta strid mot myndigheterna.

reportage | 2014-11-26
Av: Charlie Olofsson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2014
John Jeanette Solstad Remø.

John Jeanette Solstad Remø. Foto: Charlie Olofsson

– Man ska inte tvingas att göra medicinska ingrepp för att få sin könsidentitet erkänd, säger transaktivisten John Jeanette Solstad Remø, vid ett besök i Stockholm för att medverka vid Amnestys aktivistseminarium.

För att få korrigera sitt juridiska kön i Norge krävs, liksom i Sverige, en omfattande psykiatrisk utredning och en diagnos som transsexuell. I Sverige avskaffades kravet på sterilisering förra året men i Norge måste transsexuella fortfarande genomgå det oåterkalleliga medicinska ingreppet för att få rätt kön i dokument och id-handlingar.
– I praktiken handlar det om kastrering. Vi måste få en ändring. Det handlar om personlig frihet och rätten att bestämma över sin egen kropp, säger John Jeanette Solstad Remø.

Hon är chef för norska Human Rights Alliance och under det senaste året har hennes fall väckt stor uppmärksamhet i Norge. Hon vill inte genomgå någon medicinsk behandling och med nuvarande praxis tvingas hon leva med id-handlingar som beskriver henne som man.
Vardagliga situationer, som att låna en bok på biblioteket eller hämta ut medicin på recept blir påfrestande när personalen tittar på legitimationen och börjar ställa frågor.

– Jag tycker att det är nog nu. Vi måste ha en lagstiftning som erkänner alla människor som de vi är, säger John Jeanette Solstad Remø.
Hon tycker att utredningen för transsexuella är både kränkande och onödigt komplicerad. För knappt ett år sedan ansökte hon om att få sitt juridiska kön korrigerat till kvinna men hon gick inte den hänvisade vägen via psykiatrin. I stället skickade hon en ansökan direkt till Ministeriet för hälsa och omsorg. Det blev avslag, precis som väntat. Då vände hon sig till norska Likestillings- og diskrimineringsombudet, LDO, och där bedömdes avslaget som diskriminering.

Än är det oklart vad LDO:s beslut kommer att få för betydelse men det väckte stor uppmärksamhet. John Jeanette Solstad Remø blev ett ansikte utåt för den norska transrörelsen.
– Jag förstod att det skulle bli mycket uppmärksamhet. Jag var beredd på det, säger hon men medger att det senaste året har inneburit en stor kontrast till hur hon har levt tidigare.

John Jeanette Solstad Remø besökte Amnestys aktivistseminarium i Stockholm.

John Jeanette Solstad Remø besökte Amnestys aktivistseminarium i Stockholm. Foto: Charlie Olofsson

Det var först efter pensioneringen från militären och jobbet som sjökapten som hon kände att hon kunde leva öppet som kvinna.
– Det har varit en lång och tårfylld resa. Jag har blivit expert på att dölja mig själv och trycka undan mina känslor, säger hon.

Förr gömde hon sina klänningar i en säck i källaren. Nu intervjuas hon i TV som transaktivist. I år uppmärksammas hennes fall och situationen för transpersoner i Norge av Amnesty i den globala kampanjen ”Write for rights”.
För John Jeanette Solstad Remø var det självklart att ställa upp i Amnestys kampanj.
– Det känns bra att kunna bidra till en förändring och jag vet att det är avgörande att just Amnesty lyfter frågan. Det visar att det här handlar om mänskliga rättigheter, säger hon.

I Norge utreds just nu kravet på sterilisering för personer som önskar att ändra juridiskt kön och John Jeanette Solstad Remø hoppas att kampanjen ska bidra till att pressa den norska regeringen.
– Utredarna ska inte kunna sitta i ett vakuum. De ska veta att deras ord får stora konsekvenser, säger hon.

Text och bild: Charlie Olofsson

Fotnot: Vid norska Amnestys årsmöte i oktober lovade statsrådet Vidar Helgesen att frågan också ska snabbutredas av en parallell grupp till den pågående expertutredningen och han tackade för att Amnesty bidragit till att sätta frågan på dagordningen.

reportage | 2014-11-26
Av: Charlie Olofsson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2014