Ministern utlovar fortsatta förbättringar i Georgiens fängelser

2008 var Sozar Subari ombudsman för mänskliga rättigheter och väl insatt i förhållandena och de intagnas situation på fängelserna. Idag är han minister i Georgiska drömmens regering och ansvarig för kriminalvård och rättshjälp i Georgien.

reportage | 2013-10-29
Av: Claes Hindenfelt
Sozar Subari.

Sozar Subari. Foto: Leif Hansson

Vi träffas på ministeriet för Corrections and legal assistance för ett samtal om vad som hänt sedan vi träffades för fem år sedan.
När Michail Saakasjvili tillträdde som president år 2004 fanns det cirka 6 000 intagna i Georgien. Åtta år senare var de närmare 25 000 personer, med samma infrastruktur och budget, och en rad akuta åtgärder sattes in efter valet i oktober 2012 då Georgiska drömmen vann valet och president Saakasjvilis parti fick lämna ifrån sig regeringsmakten.

– När vi gick in i fängelserna fann vi drygt 400 invalidiserade människor som var helt passiviserade och saknade rullstolar. De flesta led av skador från tortyr och de var bara de värst drabbade. De övriga var många många fler, säger Sozar Subari.

Många av dessa fångar och även andra intagna var läkemedelsberoende efter att ha fått stora mängder stark psykofarmaka utan medicinsk grund eller kontroll, enbart i syfte att tysta och passivisera de intagna. Samtidigt var dödstalen bland de intagna tre gånger högre än genomsnittet i Europa och USA, eller 70 avlidna per 10 000 intagna jämfört med 23-24. År 2011 avled 144 intagna i georgiska fängelser. Under de första nio månaderna i år har 17 personer avlidit.

Förhållanden blev snabbt bättre sedan antalet intagna minskat från 22 000 i januari till cirka 9 000 i oktober. Förbättrad kost och läkarvård är också viktiga faktorer särskilt för de med tuberkulos.
Många oppositionella politiker och aktivister arresterades innan valet 2012 och dessa har frigetts. Det gäller även ett stort antal andra personer som blivit fria efter att deras domar granskats.
– En artonåring hade suttit i fyra år för att ha stulit nötter i ett träd värda femton lari (60 kronor). Han var bara en pojke när han greps. Jag är uppvuxen i en by och när vi var barn brukade vi alltid palla frukt och nötter. Det tror jag alla gjort, säger Sozar Subari, och berättar en liknande historia.

Sozar Subari lovar att man idag lyssnar på intagnas klagomål.

Sozar Subari lovar att man idag lyssnar på intagnas klagomål. Foto: Leif Hansson

En ung kille hade stulit sex begagnade bildäck värda en knapp tusenlapp. För det dömdes han till 18 års fängelse. Åklagaren resonerade så här:
”Eftersom det är omöjligt att bära iväg sex däck samtidigt har den åtalade tagit två däck i taget, alltså tre brott a sex år styck. 6+6+6=18 år vilket domstolen lydigt dömde ut”.
– Hela rättssystemet var korrumperat. Politiker och åklagare styrde domarkåren och leda utredningarna som de ville. Vi hade cirka 19 000 rättegångar år 2008. Av dessa var det bara en där den åtalade var oskyldig, säger Sozar Subari. Idag är domstolarna oberoende från regeringen, även om en del i domstolarna är som politiker och stöder en viss gruppering och kanske inte är helt politiskt opåverkade. Men det har blivit mycket bättre.

Korruptionen i Georgien var ett arv efter Sovjettiden då Georgien fram till 1991 var en av delrepublikerna i Sovjetunionen. Saakasjvili bekämpade korruptionen framgångsrikt på lägre nivåer men tillät den att öka i toppskiktet. På fängelserna var det som det alltid varit, samma negativa och våldsamma attityd och korruption vilket bland annat påverkade kosthållningen för de intagna. Budgeten för mat var 90 lari, cirka 342 kronor i månaden, per intagen. Mejeriprodukter och kött köptes in men nådde aldrig de intagna, vars mat var i princip oätlig. Med samma budget och en ny leverantör räcker den numera till god och vällagad mat med både kött och mejeriprodukter. Även butikerna på anstalterna, där priserna var dubbla jämfört med utan för anstalten, har en ny leverantör med normala priser på varorna.
– Vi kontrollerar kvalitén på maten och priserna genom de intagnas klagomål och idag vågar de klaga. När premiärministern var med i TV ringde en intagen och kunde ställa frågor i direktsändning, så mycket har förändrats, säger Sozar Subari.

Standarden på anstalterna var under all kritik och nu pågår 24 byggprojekt, både ny- och ombyggnad av anstalter. Flera är medicinskt betingade genom de höga sjuktalen i tuberkulos och hepatit C. Fyra anstalter har lagts ner, två var byggda på 1800-talet medan två var gamla stall. Ett av dem visserligen ett kungligt stall i Zugdidi men helt obeboeligt. I Rustavi renoveras en anstalt med plats för 2 700 intagna, där fanns det drygt 4 000 fångar när det var som värst. Många byggs om till cellfängelser, dels av säkerhetsskäl, dels av medicinska skäl för att minska smittspridning när det sover upp till 300 personer i samma sovsalar.

Sozar Subari tillträdde som minister hösten 2012.

Sozar Subari tillträdde som minister hösten 2012. Foto: Leif Hansson

Georgien satsar nu på liberala fängelser med grundskola och arbetsplatser och möjligheter till yrkesutbildningar och högre studier. Det finns även behov av en säkerhetsanstalt och i västra Georgien byggs nu en med 600 platser.
I Xani finns två anstalter, en är kriminalvårdens TBC-centrum. Efter en ombyggnad med bland annat individuell luftväxling i cellerna har spridningen av TBC minskat. Innan ombyggnaden blandades patienter med olika typer av TBC vilket utvecklade nya multiresistenta typer av TBC och antalet sjuka har minskat från drygt 400 till 44.
Ombudsmannakontoret för mänskliga rättigheter följer utveckling inom kriminalvården mycket noga, precis som Sozar Subari själv gjorde under sin tid som ombudsman.
– Ombudsmannen är en mycket god vän till mig. Vi har arbetet tillsammans som aktivister för mänskliga rättigheter i många år och vi granskar nogsamt deras rapporter och rekommendationer. Den nära kontakten gör att vi kan diskuterar alla frågor som tas upp och i möjligaste mån uppfylla deras önskemål, säger Sozar Subari.
Text: Claes Hindenfelt Foto: Leif Hansson

reportage | 2013-10-29
Av: Claes Hindenfelt