10 december: Fackeltåg i Stockholm och Malmö

reportage | 2003-12-10

Stockholm: Kuba och Iran i fokus

Fackeltåg genom Stockholm.

Stockholmsdistriktet av Amnesty hade valt att sätta fokus på några länder vid årets 10 december: Vitryssland, Kuba och Iran. Och yttrande- och pressfrihetens betydelse betonades av alla talare, liksom på plakat i tåget.

Petter Ljunggren från svenska Reportrar utan gränser, den svenska avdelningen av RSF som har sitt säte i Paris, påminde i sitt tal vid Norra Bantorget att 31 journalister dödats hittills i år och att 126 journalister är fängslade.

– Bland de fängslade finns en svensk journalist, Dawit Isaac, som tillsammans med ett tiotal andra journalister greps i september 2001. Men regeringen i Eritrea vägrar att säga var Dawit och de andra befinner sig.

Petter Ljunggren kunde också berätta att RSF denna dag hade utsett tre pristagare för att fästa uppmärksamhet på de som kämpar för pressfrihet: Den marockanske redaktören Ali Lmrabet , den zimbabwiska tidningen The Daily News __och Michèle Montas ** från den haitiska radiostationen Radio Haïti Inter __.

– I ett fängelse i Marocko har Ali Lmrabet inlett en hungerstrejk för att protestera mot att han tidigare i år dömdes till tre års fängelse för att ha publicerat en skämtteckning som anses ha förolämpat kung Mohammed VI, sade Petter Ljunggren.
Även Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och Fredsföreningen vid Stockholms universitet deltog i 10 december-manifestationen. I sitt tal vid Norrmalmstorg påminde Frida Blom, ordförande i Svenska Freds, att det bara är 100 mil från Sverige till Vitryssland.

Frida Blom, ordförande i Svenska Freds.

– Där drar president Alexander Lukasjenko åt snaran och den demokratiska oppositionen är i akut kris. Sverige borde gå i spetsen för att protestera, sade Frida Blom.

Men hon var oroad över att det svenska demokratibiståndet från och med nyår kommer att försämras genom att SIDA bara kommer stå för 80 procent av stödet som går genom svenska organisationer.

De senaste månaderna har oberoende organisationer, däribland den viktigaste MR-organisationen Vjasna, stängts och snart finns det inte längre kvar några oberoende tidningar.

– Lukasjenka använder också falska rättsprocesser som i fallet Andrej Klimov, sade Frida Blom. Klimov, tidigare parlamentsledamot, dömdes år 2000 till sex års fängelse för grov förskingring men betraktades som samvetsfånge av Amnesty.

Andrej Klimov (mellan poliserna) döms i mars 2000 till sex års fängelse
av en domstol i Minsk. Foto: AI

Andrej Klimov hade suttit häktad i två år innan domen föll, men den 25 mars 2002 frigavs han från arbetsläger UZ 15 i Minsk efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

Frida Blom efterlyste skarpare agerande från den svenska regeringen och påminde om att utrikesminister Laila Freivalds i riksdagen den 30 oktober, två dagar efter stängningen av Vjasna, hade lovat att Sverige följer frågan och kommer överväga lämpliga åtgärder.

I fackeltåget deltog också två colombianska fackföreningsaktivister som denna vecka gästar Sverige och besöker svenska fackföreningar. Tidigare under dagen hade de deltagit i en brevskrivaraktion i centrala Stockholm.

– Det blev 317 brev från stockholmare som kräver att president Uribe ska skydda de fackliga rättigheterna i Colombia, berättade Stig Johnell från Stockholmsdistriktet.

Saied Tagavi från Iranska riksförbundet gratulerade i sitt tal Shirin Ebadi, årets mottagare av Nobels fredspris.

Saied Tagavi från Iranska riksförbundet.

– Vi vet att hon har fått detta pris tack vare sin och tusentals andras oförtröttliga kamp för de mänskliga rättigheterna och demokrati i Iran, sade han. Priset till Shirin Ebadi har bidragit till att det iranska folket nu ser ljusare på framtiden än tidigare.
Alexis Gainza Solenzal, svensk exilkuban och redaktör för Cuba Nuestra, fördömde det totalitära systemet på Kuba och beskrev ett samhälle där det är omöjligt att starta en oberoende tidning:
– För den som är samhällskritiker är det omöjligt att äga ett tryckeri, en fax eller en kopiator. Och den som till exempel vill arbeta för marknadsekonomi eller för att arbetarna ska få organisera sig i fria fackföreningar bryter mot den kubanska grundlagen.

Alexis Gainza Solenzal krävde att den kubanska regimen friger alla samvetsfångar, att de demokratiska rättigheterna respekteras och att grundlagen ändras.

Alexis Gainza Solenzal (med kubanska flaggan) var en av flera
exilkubaner som deltog i fackeltåget.

– Det byggande av socialism som det hänvisas till i grundlagen handlar om den castroistiska vägen till ett kommunistiskt samhälle på Kuba, sade Alexis Gainza Solenzal. På dagens Kuba tolereras inga liberala, socialdemokratiska, moderata, kristdemokratiska eller anarkistiska idéer. Här finns ingen mötesrätt och yttrandefrihet saknas helt.

Alexis Gainza Solenzals tal avbröts flera gånger med rop som ”terrorist” och ”Cuba sí, Yanqui no”, som är slagordet på Kuba mot USA.

I anslutning till Amnestys demonstration delade Svensk-Kubanska föreningen ut flygblad där de skrev att ”högtidlighålla människorättsdagen med en demonstration som fokuserar på Kuba ärt horribelt” och menade att ”Amnesty gör sig till förespråkare för USAs rätt att störta andra länders regeringar”.
De 75 personer som i mars greps och efter summariska rättegångar dömdes till långa fängelsestraff anses av Amnesty vara samvetsfångar

Enligt Svensk-Kubanska föreningen är de dömda för ”spioneri, samarbete med främmande makt och quislingverksamhet”.
– Genom att medverka i den USA-ledda demoniseringen av Kuba, spridd över världen av massmediajättarna, med lögner och desinformation för att förbereda marken för en invasion, undergräver Amnesty sin trovärdighet som förkämpe för mänskliga rättigheter, ansåg Svensk-Kubanska.

Text: Ulf B Andersson Bilder: Emma Forsberg

MALMÖ: 70 i fackeltåg

I Malmö samlades omkring 70 personer vid Triangeln på onsdagskvällen och gick i ett fackeltåg, arrangerat av Amnesty, Röda korset, Rädda Barnen och Malmö FN-förening för att uppmärksamma dagen för de mänskliga rättigheterna.
Tåget avslutades vid Stadsbiblioteket där filmen ”Stulen identitet” av Mariano Ramirez visades. Mariano berättade efter filmen tillsammans med sin far om uppväxten i militärdiktaturens Argentina och hur han sattes i ett militärt barnhem sedan fadern fängslats och modern ”försvunnit”. Än idag fortsätter familjen att söka sanningen om vad som hände under juntastyrets tid i Argentina.

Text: Anja Bosak-Hartnor och David Nilsson

Övriga notiser:

TUNISIEN: Hungerstrejk avbruten

Den tunisiska MR-advokaten Radia Nasraoui avbröt på onsdagen en hungerstrejk efter 57 dagar och sade att hon ville sluta på MR-dagen den 10 december, rapporterar nyhetsbyrån AFP från Tunis.
Radia Nasraoui, omgiven av supportrar, andra advokater och sin man, oppositionsaktivisten Hamma Hammami, lovade att fortsätta kämpa för ”frihet, mänskliga rättigheter och rättvisa”.
Radia Nasraoui inledde sin hungerstrejk den 15 oktober och anklagade då myndigheterna för att försöka tysta henne då hon försvarar politiska fångar och fördömer användandet av tortyr.
När Frankrikes president Jacques Chirac besökte Tunisien i början av december uttryckte han en förhoppning om att Radia Nasraouis hungerstrejk snart skulle avslutas. Men Chirac tonade ned kränkningarna av mänskliga rättigheter i Tunisien och sade att även i Frankrike finns det folk som hungerstrejkar.
– För att sammanfatta; Vad Chirac säger till oss är: Ät och var tysta, sade Radia Nasraoui till AFP.

AFGHANISTAN: ”Värre kvinnoförtryck än under talibanerna”

Ett 100-tal medlemmar i den afghanska kvinnoorganisationen RAWA samlades på onsdagen utanför FN:s högkvarter i den pakistanska huvudstaden Islamabad och anklagade ”de religiösa fascistiska jihaddister (anhängare av heligt krig enligt Islam)” som nu styr Afghanistan för att vara ännu värre i sitt förtryck mot kvinnorna i landet än de talibaner som störtades för två år sedan.
Enligt nyhetsbyrån AFP uppgav RAWA att oräkneliga fall av våldtäkter och tvångäktenskap fortsätter under den övergångsregering som styr i Kabul och som domineras av Norra alliansen.
Bland de som anklagades för omfattande brott mot kvinnor fanns Rashid Dostum och Atta Mohammed, de två krigsherrar som slåss om makten i norra Afghanistan och Ismail Khan, guvernör och i praktiken diktator i Herat.
RAWA, Revolutionary Association of Afghan Women, är den mest radikala av afghanska kvinnogrupper och bidrog till att nyheter om talibanernas övergrepp nådde omvärlden. Det är dock oklart vilket stöd RAWA har inne i Afghanistan.

KASHMIR: Tårgas i Srinagar

Ögonvittnen i Srinagar, Kashmirs sommarhuvudstad, uppgav enligt nyhetsbyrån AFP att polisen använde tårgas och batonger för att skingra demonstranter som anklagade de indiska myndigheterna för MR-övergrepp.
Många personer ska ha gripits enligt AFP. Demonstranterna tillhörde de hårdföra separatistgrupper som leds av Syed Ali Geelani och som vill att hela Kashmir ska införlivas med Pakistan. Bland de gripna fanns Javed Mir, vice ordförande i JKLF, Jammu Kashmir Liberation Front.

Ulf B. Andersson

reportage | 2003-12-10