Malaysia: Blommor mot tårgas

reportage | 2008-02-18

Den 16 februari arrangerade den indiska aktivistgruppen Hindraf (Hindu Rights Action Force) en manifestation i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur där de krävde att diskrimineringen av malaysiska indier ska upphöra. Folksamlingen skingrades dock snabbt när polisen brutalt sköt tårgas och använde vattenkanoner mot den. Flera personer greps också av polisen. Amnesty Press var på plats.

_Lördagens protestmarch kom aldrig fram till parlamentet._

Protestmarschen gick under namnet “Rosornas krig” och meningen var att det skulle bli en fredlig manifestation där ett femtiotal barn skulle lämna över rosor till premiärministern vid parlamentet. Röda rosor för att symbolisera kärlek men även deras kamp och gula rosor för att symbolisera kravet på att Hindrafs fem ledare som greps i december ska släppas. Barnen togs dock snabbt därifrån eftersom det inte ansågs säkert för dem.

– Jag vet inte vad som händer. Vi vill bara lämna över våra rosor, säger en medelålders kvinna som vill vara anonym av rädsla för polisen. Med sig har hon även sin gamla mor som ser förskräckt ut när hon ser polisens kravallsköldar.

Hindraf trodde att minst 10 000 personer skulle delta i lördagens arrangemang men många vågade inte komma och en del hindrades från att delta så siffran var troligtvis betydligt lägre. Folksamlingen nådde aldrig fram till parlamentet utan den stoppades två kilometer därifrån strax utanför stadsdelen Little India. Vägspärrar var uppsatta och flera hundra poliser gjorde allt de kunde för att stoppa marschen, som dock var välbevakad av pressen. Flera personer greps av civilklädd polis och när folksamlingen vägrade ge upp sattes kravallpolis in. Genom att använda vatten- och färgkanoner fick de folksamlingen att dra sig tillbaka. För att skrämma dem ytterligare sköt de tårgas mot dem vilket orsakade kaos och fick folk att springa därifrån.

_Polis skjuter tårgas mot demonstranterna._

Ganesar är en av dem som deltog i manifestationen och han är chockad över polisens agerande.
– Det här är inte en demonstration utan det handlar om att ge blommor till premiärministern och samtidigt be honom att inte diskriminera oss. Vi bor här och vi älskar det här landet. Genom den här manifestationen vill vi sända ut ett budskap till hela världen att vi vill ha yttrandefrihet och ett stopp på diskrimineringen, säger han.
Han håller upp två tårgaspatroner.
– Vi ger dem blommor och de ger oss det här. Och det här är våra skattepengar. Men vi kommer aldrig ge upp vår kamp, säger han.

_Ganesar håller upp tårgaspatroner. Till höger Veeramani._

Flera av hans vänner samlas runt honom och de är lika upprörda.
– Vi förväntade oss inte det här eftersom det snart är dags för val utan vi trodde att de skulle vara ödmjukare. Vi är inte våldsamma men de är våldsamma mot oss, säger Veeramani och lägger till att de hade stora problem med att ta sig till manifestationen på morgonen eftersom polisen hade satt upp vägspärrar.

_Dr Y Bani. _

Dr Y. Bani berättar att många har gripits varav en av deras ledare, Manikavasagam.
– Vi har marginaliserats i så många år och vi står inte ut längre. Jag vill inte att nästa generation ska marginaliseras också, säger han samtidigt som han brister ut i gråt.
Enligt honom har polisen inte lyckats stoppa manifestationen helt utan folksamlingen har dragit sig tillbaka till Little India för att återsamlas och dit vågar polisen inte gå. Civilklädd polis befinner sig dock nära Little India och filmar alla som de tror deltar i manifestationen och även journalister som gör intervjuer.

_Polisen satte in vatten- och färgkanoner för att skingra folksamlingen den 16 februari._

Den 25 november förra året genomförde Hindraf en demonstration som drog med sig ungefär 20 000 personer ut på Kuala Lumpurs gator. Även då ville de protestera mot regeringen och den etniska diskrimineringen av Malaysias indiska befolkning och även då använde polisen tårgas och vattenkanoner. Hindrafs fem ledare, P. Uthayakumar, M. Manoharan, R. Kenghadharan, V. Ganabatirau och T. Vasanthakumar, greps den 13 december för att de genomförde demonstrationen i november. Det är dessa fem ledare som lördagens manifestation gällde. De fem är gripna under den kontroversiella säkerhetslagen ISA (Internal Security Act) vilket innebär att de kan hållas fängslade utan rättegång under obestämd tid. De fem har hungerstrejkat i fängelset och det har förekommit flera små stöddemonstrationer för dem.

Hindrafs ordförande Waytha Moorthy Ponnusamy lever i tillfällig exil i London. Han greps av den malaysiska polisen i november förra året men släpptes efter några dagar. Han åkte då genast till Indien och sedan London för att få stöd för sin sak.
– Vi vill försöka få premiärministern att förstå att vi är ett fredsälskande folk och att det här är mer en kampanj än ett krig, sade han tidigare i veckan till Amnesty Press från sin exil.

Eftersom han själv inte kunde delta i manifestationen bestämdes det att hans femåriga dotter Vwaishhnnavi istället skulle vara den som gick främst i tåget. Hon skulle leda flera andra barn för att lämna över rosorna.
– Genom att låta barnen gå först vill vi visa att vi kämpar för deras framtid. Barn symboliserar kärlek och värme. Om polisen använder tårgas eller vattenkanoner kommer min dotter bli den första som träffas, sade Waytha Moorthy Ponnusamy utan att veta att det var precis vad polisen gjorde men som tur var hann barnen tas därifrån.

– Vi kräver att de fem ledarna ska släppas men vi har även en lista på 18 andra krav som vi vill lämna till premiärministern. Det handlar bland annat om sociala rättigheter, rätt till samma utbildning och arbetsmöjligheter och att den malajiska folkgruppen inte ska få fördelar, tillade Waytha Moorthy Ponnusamy.

_Polisen gick också till angrepp mot journalister som bevakade manifestationen._

Under lördagen hölls även manifestationer i flera andra länder, som i Indien, USA, Storbritannien, Belgien, Irland, Indonesien, Nya Zeeland och Australien. Den 8 mars går Malaysia till val. Regeringskoalitionen BN (Barisan Nasional) har i princip haft makten sedan självständigheten 1957. Tidigare bestod den av tre partier baserade på etnisk tillhörighet men idag ingår 14 partier i koalitionen. Från 1981 till 2003 var Mahathir Mohamad premiärminister. Han efterträddes av Abdullah Ahmad Badawi som fortfarande innehar titeln. Under hösten förekom flera offentliga protester, där folk krävde fria, rättvisa val och respekt för mänskliga rättigheter. Malaysias valkommissions oberoende har ifrågasatts och det har tidigare förekommit rapporter om valfusk.

Waytha Moorthy Ponnusamy påpekade att Hindraf inte är en politisk organisation.
– Jag har gjort ett uttalande att de partier som stödjer våra krav, dem stödjer vi. Och det inkluderar även regeringen, sade han.

De etniska indierna utgör ungefär åtta procent av Malaysias 27 miljoner invånare. De muslimska malajerna som har störst makt inom politiken utgör 60 procent och de etniska kineserna som kontrollerar ekonomin utgör 26 procent av befolkningen. Indierna kom till dåvarande Malaya som arbetskraft inom gummiindustrin under den brittiska kolonialtiden. Hindraf anser att den indiska befolkningen har missgynnats sedan självständigheten 1957. Under slutet av 1960-talet förekom raskravaller i Malaysia och även idag finns motsättningarna mellan de etniska grupperna kvar.

Text och bild: Lisa Olsson
Kuala Lumpur, Malaysia

Läs mer:

Fem demonstranter greps (Amnesty Press 13 december 2007)

Indisk ledare greps - demonstration förbjuds (Amnesty Press 24 november 2007)

Jättedemonstration för fria val (Amnesty Press 17 november 2007)

reportage | 2008-02-18