Regnbågar i bojor: Vitryssland och arabvärlden

reportage | 2009-07-30

Under tisdagen besökte Amnesty Press Pride House och Teater Tribunalen, för att ta reda på hur organisationen Arabiskt initiativ arbetar med hbt-frågor ur ett mellanösternperspektiv och för att prata med Yury Kazhura om situationen för hbt-personer i Vitryssland.

Arabiskt Initiativ vill synliggöra hbt-frågor i arabvärlden

På Pride House hölls ett seminarium med fokus på hbt-frågor i arabländerna som arrangerades av Mellanöstern- och Nordafrikagruppen (MENA-gruppen). Närvarande var också några representanter ur projektet _Arabiskt initiativ_som drivs av MENA-gruppen. _Arabiskt initiativ_har bland annat som mål att synliggöra hbt-personer med arabiskt ursprung, både i Sverige och i de arabiska länderna.

Prideparad i Istanbul sommaren 2008.

Seminariet hette International cooperation with the Arab world, och hölls för att presentera Arabiskt Initiativ, som är en relativt nystartad grupp, samt för att väcka tankar kring hbt-frågor ur ett mellanösternperspektiv.

Milischia Rezai , ordförande för MENA-gruppen, poängterade hur ESK-konventionen (ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter) förtrycks internationellt:
- Världen styrs av kulturell överordning och ekonomisk makt.
Enligt Milischia Rezai är det i mötet med nya människor där erfarenheter skapas som kraften att förändra attityder kring exempelvis hbt-frågor i arabvärlden finns.

Det visades också en kort dokumentär från Institute of war and peace reporting
om situationen i Irak efter Saddam Husseins fall. I filmen konstaterades att hbt-personer fått det betydligt sämre i landet efter kriget, bland annat på grund av att samhället gått från sekulärt till muslimskt teokratiskt.

Text: Anna Wehlin
Foto: Amnesty International

”Berätta inte för någon att du är gay”

Hbt-rörelsen i Vitryssland betraktas som illegal och hbt-personer marginaliseras och osynliggörs. Yury Kazhura från Vitryssland besökte Pride och Teater Tribunalen för att berätta om situationen för hbt-personer i hans hemland.
- Det värsta är tystnaden. Så fort du visar att du är annorlunda blir du osynlig och marginaliseras i samhället, säger han.
Det har gått fem år sedan Yury Kazhura kom till Sverige. Han fick asyl av politiska skäl och på grund av sin sexuella läggning. Idag jobbar han som konsult i ledarskaps- och organisationsfrågor i Stockholm, men minnena från alla hinder han mötte som homosexuell i Vitryssland finns kvar.
- Jag försökte starta en organisation som skulle verka för sexuella minoriteter. När jag ansökte om registrering hos myndigheterna fick jag avslag direkt utan någon egentlig förklaring. Det enda svar jag fick var att organisationen var irrelevant.

Yury Kazhura från Vitryssland fick asyl i Sverige av politiska skäl och på grund av sin sexuella läggning.

Yury Kazhura tar upp två huvudpunkter som de största problemen för hbt-personer i Vitryssland: bristen på lagstiftning och mentaliteten. Det finns inte någon som helst lagstiftning som skyddar hbt-personers rättigheter och enligt Yury Kazhura är många i Vitryssland oerhört intoleranta och de kan inte acceptera att det finns olika sexuella läggningar.
- Vill du ha en bra karriär ska du definitivt och absolut inte vara öppen. Berätta inte för någon att du är gay.
Yury Kazhura efterlyser mer press från EU mot president Aleksander Lukasjenko gällande hbt-personers rättigheter.
- Det viktigaste som behövs göras är att den vitryska regeringen förbättrar lagstiftningen och att värderingarna om hbt-personer ändras. Det kräver mycket arbete, stöd och mänsklig interaktion.

Homosexualitet avkriminalerades i Vitryssland 1994 efter påtryckningar från Europarådet. Hbt-rörelsen betraktas som illegal då regimen inte ger hbt-organisationer den registrering som krävs.

Text: Louise Petersson
Bild: Anna Wehlin

Amnesty Press på Pride:

Stockholm Pride invigdes med besked (2009-07-28)

Läs också

Amnesty på Stockholm Pride

Hbt-rättigheter i Turkiet (Turkey: Pride and violence - Human Rights Watch 22 juni 2009)

Diskrimineringsdirektivet ska förverkligas genom samarbete (Amnesty Press 2 juli 2009)

Bilder av kärlek som provocerar i Vitryssland (Amnesty Press 26 maj 2009)

Stort polispådrag skyddade Prideparaden i Riga (Amnesty Press 18 maj 2009)

Nyblivna hbt-aktivister från Vietnam till Sverige (Amnesty Press 25 mars 2009)

Debatt om diskrimineringsdirektiv – positiva politiker och passiv praktik (Amnesty Press 19 februari 2009)

reportage | 2009-07-30