Amnesty Press på MR-dagarna i Göteborg: "Varje sekund vinns en mänsklig rättighet, varje sekund förloras en mänsklig rättighet".

reportage | 2012-11-12

Richard Wilkinson författare till Jämlikhetsanden.

För tolfte gången arrangeras MR-dagarna, en samlingsplats för alla som är engagerade i mänskliga rättigheter, såväl i Sverige som globalt. Och för första gången hålls MR-dagar på Svenska Mässan i Göteborg.

Richard Wilkinson var huvudtalare på måndagens invigning. Wilkinson är brittisk professor i social epidemiologi och har gjort sig känd för den uppmärksammade boken ”Jämlikhetsanden”, som gavs ut på svenska av Karneval förlag år 2010. I boken driver han linjen att jämlika samhällen alltid är bättre än ojämlika, för alla medborgare oavsett vilken samhällsgrupp man tillhör.
– Det går inte att uppnå fulla mänskliga rättigheter med stora jämlikhetsskillnader i samhällen, sade Richard Wilkinson.

Josette Bushell-Mingo.

Under invigningen talade också Josette Bushell-Mingo, konferencier för MR-dagarna.
– Jag vill göra er uppmärksamma på tiden. Varje sekund vinns en mänsklig rättighet, varje sekund förloras en mänsklig rättighet. Gör så att varje sekund räknas, sade Josette Bushell-Mingo till de många besökarna i Mässans stora kongresshall.

Hon betonade vikten av att ta MR-dagarna på verkligt allvar:
– Det här är ingen lek. De här dagarna handlar om rättigheten att tänka, att äta, att uttrycka sig själv, att slåss för frihet, värdighet eller en barndom.

Anna Wigenmark, ordförande i Föreningen Ordfront. Till vänster syns teckentolkaren Elisabeth Tomar.

Årets tema är ”Vem har rätt till rättigheter?” och till det anknöt både Anna Wigenmark, ordförande i föreningen Ordfront, och Elisabeth Abiri, före detta ordförande i delegationen för Mänskliga Rättigheter. De här MR-dagarna handlar om glappet, sa de, mellan mänskliga rättigheter som juridiskt bindande åtaganden och hur stater och myndigheter agerar i praktiken.

MR-dagarna arrangeras av DemokratiAkademin, Diakonia, Fonden för mänskliga rättigheter, Freningen Ordfront, Göteborgs Universitet, Raoul Wallenberg Institutet, Sensus studieförbund, Svenska Kyrkan, Svenska Röda Korset och Teologiska högskolan Stockholm.

Text: Helena Sällström
Bild: Annie Beckman

Amnesty på MR-dagarna

MR-dagarnas hemsida

Naeimeh Doostdar, kvinnoaktivist och journalist från Iran.

”En oroande situation i iranska fängelser”

Årets Edelstam-pris har tilldelats Bahareh Hedayat, samvetsfånge i Iran. Och situationen i Irans fängelser oroar Naeimeh Doostdar, journalist och aktivist.

Kampen för mänskliga rättigheter i Iran är svår, samtidigt som världssamfundet väljer att fokusera på kärnvapenfrågan, säger Naeimeh Doostdar, iransk journalist och aktivist, som i dag är bosatt i Malmö.

– Kvinnorörelsen var väldigt aktiv innan men regimens påtryckningar har satt stopp för det. I dag sitter de flesta i fängelse, har lämnat Iran eller valt tystnaden, säger Naeimeh Doostdar.

Hon är på MR-dagarna för att prata om Edelstam-pristagaren Bahareh Hedayat och hennes medfångar.

Varje år delar Stiftelsen Harald Edelstam ut Edelstam-priset till en person som står upp för mänskliga rättigheter i länder där dessa kränks. I motiveringen till årets pris står det att Bahareh Hedayat modigt arbetat för mänskliga rättigheter och att det är en kamp där hon har riskerat både sitt liv och sin frihet. Hon har bland annat varit en drivande kraft mot diskriminering av studenter inom universitet.

I dag sitter hon i fängelse, dömd till tio år, och betraktas som samvetsfånge av Amnesty International.

– Det är en oroande situation för alla fångar i iranska fängelser vad gäller mänskliga rättigheter, särskilt för kvinnliga fångar, säger Naeimeh Doostdar.

Fångarna har bland annat använt sig av hungerstrejker som protest mot de trakasserier som förekommer. Omotiverade visiteringar och beslag av personliga tillhörigheter är exempel på sådant.

Edelstam-priset delas ut till minne av den svenska diplomaten Harald Edelstam, verksam i Norge under den nazistiska ockupationen. Han hjälpte då judar och motståndsmän att fly till Sverige. Han var också Sveriges ambassadör i Chile under militärkuppen 1973 och även där räddade han åtskilliga liv innan militärjuntan under Augusto Pinochet i december 1973 utvisade Edelstam.

Text: Helena Sällström
Bild: Annie Beckman**

Läs mer

Amnesty om hungerstrejken som Bahareh Hedayat och andra fångar genomför (1 november)

Mer om Harald Edelstam i Amnesty Press

Harald Edelstam hedrades vid ceremoni i parlamentet (11 september 2009)

Svarta nejlikan – historien om en modig diplomat (nummer 3/2007)

Ana Luisa Escobar räddades av Edelstam (nummer 3/2007)

En människas val (recension av filmen Svarta nejlikan – nummer 3/2007)

reportage | 2012-11-12