Amnestyrapport: ”Apartheid i Rakhine”

Den 21 november publicerade Amnesty rapporten ”Caged without a roof” där myndigheterna i Burma (Myanmar) anklagas för apartheid i delstaten Rakhine.

artiklar | 2017-11-21
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2017
Läger i Sittwe i Rakhine som uppfördes efter oroligheterna år 2012 för flyende rohingya. Bilden togs i mars 2016. Amnesty uppger i en rapport den 21 november att rohingya utsätts för en diskriminering som kan betecknas som apartheid.

Läger i Sittwe i Rakhine som uppfördes efter oroligheterna år 2012 för flyende rohingya. Bilden togs i mars 2016. Amnesty uppger i en rapport den 21 november att rohingya utsätts för en diskriminering som kan betecknas som apartheid. Foto: Amnesty International

Det är första gången Amnesty använder beteckningen apartheid utanför det sydafrikanska historiska systemet 1948-1994 där ”raser” skulle hållas åtskilda.

Underlaget för Amnestys rapport ”Caged without a roof” har tagits fram mellan november 2015 och september 2017 och har omfattat fyra besök i Rakhine där 166 personer från olika folkgrupper intervjuades.

Efter att ARSA (Arakan Rohingya Salvation Army), en väpnad grupp bland rohingya, den 25 augusti gick till attack mot burmesiska säkerhetsstyrkor i Rakhine svarade militären med attacker mot civila och över 600 000 rohingya har nu flytt till Bangladesh. Amnestys rapport ger en bakgrund till den nu pågående flyktingkrisen.

År 1982 infördes en ny medborgarskapslag i Burma och för de flesta rohingya medförde det att de berövades grundläggande medborgerliga rättigheter.

Efter oroligheter år 2012 mellan muslimer och buddister har myndigheterna institutionaliserat diskriminering och segregation riktat mot rohingya, anser Amnesty. Rörelsefriheten är begränsad och de särbehandlas när det gäller skolgång och tillgång till sjukvård.

I oktober höll Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty ett möte med Burmas statskansler Aung San Suu Kyi för att diskutera innehållet i rapporten och säkerhetsstyrkornas framfart under de senaste månaderna. Vad som framkom under mötet har inte avslöjats.

Den 16 november anklagade Human Rights Watch i en rapport burmesiska styrkor för en rad gruppvåldtäkter mot kvinnor och flickor bland rohingya. 29 våldtäktsoffer intervjuades och samtliga uppgav att de skyldiga var män i uniform.

Burmas statskansler Aung San Suu Kyi gjorde den 2 november ett överraskande dagsbesök i delstaten Rakhine.

Burmas statskansler Aung San Suu Kyi gjorde den 2 november ett överraskande dagsbesök i delstaten Rakhine. Foto: AFP/TT

Den 10 november fick generalmajor Maung Soe sparken efter att ha varit högsta befäl för armén i delstaterna Rakhine och Chin. Enligt nättidningen Irrawaddy kan det ha samband med USA:s planerade riktade sanktioner mot höga militärer i Burma. USA:s utrikesminister Rex Tillerson besökte den 15 november Burma och framträdde i huvudstaden Naypyitaw på en presskonferens med Aung San Suu Kyi.

– Vi fortsätter att stödja den valda regeringen när den strävar efter att göra framsteg när det gäller absolut nödvändiga reformer och konsolidera de demokratiska framstegen de senaste åren, att skapa fred och försoning, välstånd och ökad respekt för mänskliga rättigheter, sade Rex Tillerson.

Han uttryckte också USA:s djupa oro över ”trovärdiga rapporter om omfattande övergrepp som Myanmars säkerhetsstyrkor har begått” liksom från medborgargarden utan ingripanden från säkerhetsstyrkorna i delstaten Rakhine vilket tvingat hundratusentals män, kvinnor och barn att fly till Bangladesh. Han fördömde också ARSA:s attacker.

Nättidningen Irrawaddy noterar att Aung San Suu Kyi verkade nöjd med att USA:s utrikesminister fördömde militären och lade ansvaret på dem medan han avvisade idén om breda ekonomiska sanktioner mot Burma.

Armén har själv undersökt sina aktiviteter i Rakhine och efter en månads arbete, inklusive intervjuer med 3 000 invånare; Rakhine (buddister), hinduer och ”bengaler” (beteckningen på rohingya) presenterades en rapport den 13 november.

Inga övergrepp har förekommit ”och alla i säkerhetsstyrkorna har följt order och direktiv från befäl”. I undersökningen hävdas att människor har flytt från sina byar då ARSA lovat att de kan få bistånd i Bangladesh och hotat med att de betraktas som förrädare om de inte flyr.

Ulf B Andersson

Läs mer om rapporten Caged without a roof

Läs också

Amnesty anklagar: “Rohingyerna utsätts för apartheid, Rakhine-staten är en brottsplats” (Amnesty Press 28 november - intervju med Tirana Hassan)

Läs mer om Burma från Amnesty Press

Burma: Rohingya-krisen väcker rädsla hos muslimer i Mandalay (29 oktober 2017)

Religiösa spänningar sprider sig i Burma (28 oktober 2017)

Burmesiska flyktingkvinnor vittnar om hemska övergrepp (13 oktober 2017)

Aung San Suu Kyis sista chans (27 september 2017)

På flykt undan terrorn i Burma (9 september 2017)

Fortsatta fängslanden och trakasserier mot journalister i Burma (26 juli 2017)

FN ska utreda övergrepp mot rohingyas – Indien och Kina tar avstånd (31 mars 2017)

Burma: FN oroas över upptrappat våld mot folkgruppen rohingya (10 februari 2017)

Burma: Tusentals rohingya-flyktingar fast vid gränsen mot Bangladesh (7 december 2016)

Nu är studentledaren Phyoe Phyoe Aung fri: ”Fantastiskt att känna stödet” (30 november 2016 – också i nummer 4/2016)

Burma: 69 studenter och aktivister fria efter att åtal lagts ned (8 april 2016)

Vart går Burma? – ”Det ni hör är bara toppen av isberget” (nummer 2/2015)

BURMA: ”Rohingyas utsätts för ett långsamt folkmord” (22 februari 2015)

Aung Sung Suu Kyi - från fängslad frihetssymbol till kampanjpolitiker (18 april 2014)

MR-DAGARNA: ”Rohingyafolket hotas av utplåning” (16 november 2013)

Rohingya - det förföljda folket ingen vill kännas vid (8 maj 2013)

Arakan – Burmas nya krishärd (nummer 5/2012)

De bortglömda flyktingarna från Burma (9 juni 2010)

artiklar | 2017-11-21
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2017